Home » Srbija » Incident na skupštinskom Odboru za KiM

Incident na skupštinskom Odboru za KiM

Poslanici Boško Obradović i Marija Janjuševć (Dveri) ometali su danas rad sednice parlamentarnog Odbora za KIM, tako što su izašli za govornicu sa transparentima.

narodna skupština republike srbije, narodna skupština, skupština srbije, zastava srbije,Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Obradović i Janjušević su stali za govornicu u trenutku kada je zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev, izašao da predstavi godišnji izveštaj o radu Kancelarije.

Držali su transparente na kojima je bilo ispisano “Izdali ste Kosovo” ,”Nema razgraničenja”, “Kosovo i Metohija su Srbija – jedan od pet miliona”.

Protest Srba u Severnoj Kosovskoj Mitrovici

U Severnoj Kosovskoj Mitrovici održan je danas protest Srba na kojem je iskazano nezadovoljstvo zbog toga što su prištinske vlasti usvojile i stavile na snagu Statut preduzeća Trepča, kao i zbog najave registracije tog preduzeća u Prištini, što smatraju još jednom od mera koje za cilj imaju da proteraju Srbe sa Kosova i Metohije.

Performans dvoje poslanika Dveri izazvao je raspravu među članovima odbora, pri čemu su neki opominjali Obradovića, a neki i predsednika odbora Milovana Drecuna zbog opisivanja situacije.

Na kritike da je napravio jeftin performans, Obradović je upitao da li je korektno izdavati KIM.

Zvonimir Stević, funkcioner SPS sa KiM je na to uzvratio Obradoviću:

“A hoćeš ti da ga braniš?”.

Kako su sednici prisustvovali i predstavnici Srba sa KiM, Obradović im je poručio da ne negoduju zbog njihovog istupa, već zbog postupaka vlasti.

“Ljudi hoće da vas ostave u šiptarskoj državi, a vi sedite sa njima, ne daj bože da živite u velikoj Albaniji”, rekao je Obradović.

Na to se moglo čuti pitanje za Obradovića: “Kad si poslednji put bio na KiM?”.

Pedsednik odbora izrazio je nezadovoljstvo što poslanici, članovi Dveri, nisu odlučili da govore na sednici odbora, već da omalovažavaju to skupštinsko telo.

Sednicu je obeležila i polemika sa poslanikom Srpske radikalne stranke Nemanjom Šarovićem koji je negodovao jer Kozarev nije rekao šta će Vlada preduzeti povodom taksi uvedenih na robu iz Srbije kao ni povodom Zajednice Srpskih opština koja još nije formirana, ali i šta će učiniti zbog formiranja Vojske Kosova.

On je negodovao i što izveštaj ne podnosi direktor kancelarije Marko Đurić.

“Gde je Đurić, da li možda negde vežba uzvikivanje Aco Srbine”, kazao je Šarović.

On je podsetio na izjave zvaničnika da ukoliko se formira vojska Kosova momentalno prekida svaka vrsta dijaloga jer rezolucija 1244 “kristalno jasno” propisuje da vojske na Kosovu ne može biti, naročito ne vojske Kosova.

Šarović je negodovao i zbog toga što još nije formirana ZSO iako, kako je naveo radikali dobro znaju da je to “šarena laža” i da neće doneti ništa dobro srpskom narodu.

Pitao je i šta je sa Trepčom i Gazivodama, napominjući da je Priština napravila korake na potpunom otimanju Trepče.

KANCELARIJA: NAJUGROŽENIJIMA 18,5 MILIONA DINARA

Donatori su na poseban račun koji je Kancelarija za KiM otvorila za pomoć stanovništvu na KiM tokom 2018. godine uplatili nešto više od 18,5 miliona dinara, izjavio je danas zamenik direktora Kancelarije Dušan Kozarev.

Kozarev je na sednici skupštinskog Odbora, rekao da je od tih 18.5 miliona dinara za pomoći najugroženijim poljoprivrednim domaćinstvima izdvojeno je 7,1 milion dinara i to za nabavku 16 krupnih stočnih grla, 225 ovaca i jednog traktora.

“Na taj način podržano je 37 porodičnih domaćinstava”, rekao je Kozarev,

Prema njegovim rečima, prikupljene su i donacije – 79 junica, 152 ovce, 22 koze i organizovana je njihova raspodela širom KiM.

Kozarev je dodao da su takođe prikupljene i raspodeljene donacije u vozilima i poljoprivrednoj mehanizaciji.

Kancelarija je, kako je naveo pružila i znatnu finansijsku i stručnu pomoć poslovanju društva za strateški otkup i distribuciju poLjoprivrednih proizvoda Metohija d.o.o.

Izvor: MONDO Vesti