Industrijski park u Kragujevcu, šansa za radnike svih profila – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Industrijski park u Kragujevcu, šansa za radnike svih profila

Industrijski park u Kragujevcu, šansa za radnike svih profila

 

Nemački „Simens“ je potvrdio da će u novootvorenom kragujevačkom industrijskom kompleksu „Majnd park“ praviti tramvaje i kompletna šinska vozila za svetsko tržište. Samo u narednim mesecima trebaće im prvih 1.000 radnika raznih zanimanja, a sto inženjera je već na obuci. Stići će i drugi investitori. Šta donosi to novo poslovno okruženje i da li možemo da odgovorimo njegovim zahtevima?

Kragujevačkom industrijskom parku već trebaju svi profili mašinske i elektrostruke kao i IT stručnjaci.

U skladu sa tim i kragujevački Fakultet inženjerskuih nauka od ove školske godine ima i dva nova programa – računaske tehnike i softersko inženjerstvo.

„Fakultet inženjerskih nauka ove godine je upisao najviše studenata na celom kragujevačkom Univerzitetu što zanči da studenti prepoznaju potrebe privrede, potrebe tržišta. Sve više mladih ljudi hoće da upiše studije inženjerstva i mi na tome gradimo naše planove“, kaže Dobrica Milovanović, dekan Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Stručnjaci ocenjuju da je za našu privredu najvažnije što i u tu pametnu industrijsku zonu dolaze svetski giganti, jer oni angažuju i domaće firme i kao kooperante i kao dobavljače.

„To znači prepoznavanje stranih ivestitora i globalnih korporacija da smo pouzdano tržište, pouzdano mesto sa visokokvalifikovanom radnom snagom. Nova fabrika ‘Simensa’ je nova tehnologija, novi načini rada“, kaže Jelena Jovanović, direktor za međunarodne odnose PKS.

„Mi vidimo budućnost od naše proizvodnje i razvoja sve oko šinskih vozila u Srbiji u Šumadiji. To su svari koje se danas odlučuju i od čega će Srbija profitirati za decenije, to nisu male investicije to su suštinske investicije“, ukazuje Jerg Heskens, savetnik predsednika Republike.

U „Milanović grupi“, koja je vlasnik novog industrijskog parka, čija fabrika već radi, kažu da pored „Simensove“ dve hale koje se grade imaju još 50 upita domaćih i stranih investitora za dolazak u Kragujevac.