Inicijativa mladih odala počast žrtvama u Srebrenici, kontramiting razdvajao kordon policije – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Inicijativa mladih odala počast žrtvama u Srebrenici, kontramiting razdvajao kordon policije

Inicijativa mladih odala počast žrtvama u Srebrenici, kontramiting razdvajao kordon policije

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava okupili su se u četvrtak uveče između sedišta Skupštine Grada Beograda i Predsedništva Srbije i zapalili sveće u znak sećanja na žrtve genocida u Srebrenici i tom prilikom su pozvali vlasti u Srbiji da taj zločin nazovu genocidom i tako priznaju dostojanstvo žrtava.

Skupu su prisustvovali ambasadori SAD Kajl Skot, Norveške Arne Sannes Bjornstad, Nemačke Tomas Šib, Italije Karlo Lo Kašo, Albanije Ilir Boćka, kao i predstavnici više organizacija i javne ličnosti. Sa druge strane policijskog kordona okupila se druga grupa građana koja je vređala učesnike skupa sećanja i novinare i nosila majce sa likom Ratka Mladića.

Okupljeni aktivisti Inicijative u parku raširili transparent sa natpisom “Premladi da se sećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo”.

Marko Milosavljević, ispred Inicijative, rekao je da se ovogodišnje sećanje na žrtve genocida odvija u atmosferi buke, galame i nepoštoavnja ljudskog života i dostojanstva žrtava.

Sve to je posledica poricanja genocida i njegova relativizacija, rekao je Milosavljević, govoreći o grupi ljudi koja se okupila ispred aktivista inicijative, koji su glasno vikali i nosili transparent “Pobio vas Alija, vaš balija”.

Ove godine, kao i godinama unazad, na istom mestu stoje ljudi, a sada i nove generacije koje su spremne da pokažu da je moguće iskoračiti ispred vike, galame i buke i reći “žao nam je zbog žrtava”, rekao je Milosavljević i najavio da će sledeće godine, u organizaciji Inicijative, Foruma ZDF i Nezavidnog društva novinara Vojvodine, godišnjica genocida biti obeležena performansom umetnice Aide Šehović “Što te nema”.

Rekao je da se nada da se ta, 25. godišnjica, neće dogoditi bez poruke državnih vlasti iz Srbije da se u Srebrenici dogodio genocid.

Oko dvadesetak mladića i žena okupilo se naspram aktivista Inicijative i uzvikivali da nikoga nije briga za srpske žrtve na Kosovu, a medijima su dovikivali “prestitutke”. Među njima su bili i Simo Spasić iz Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i predstavnici Udruženja građjana “Pravo na izbor”, među kojima je bila i Jovana Stojković, predsednica pokreta “Živim za Srbiju” i protivnica vakcinacije.

Posle skupa u Pionirskom parku, u Kolarcu je održana predstava “Srebrenica, kada ubijeni ustanu” u produkciji Heslinškog odbora za ljudska prava.

“Premijerka i predsednik najodgovorniji”

A dan ranije, nevladina organizacija Žene u crnom organizovala je na Brankovom mostu performans u znak sećanja na genocid u Srebrenici. Aktivistkinja te organizacije Staša Zajović ocenila je da su premijerka Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić najodgovorniji za širenje klime odbacivanja odgovornosti i poštovanja presuda međunarodnih sudova pravde.

Učesnice protesta su nosile su dugački transparent na kojem je pisalo “Nikad nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”, a na most su zakačili transparent na kome piše “Srebrenica 8372”.

Zajović je primetila da je ovogodišnje obeležavanje godišnjice genocida u Srebrenici praćeno potpunim ćutanjem i ignorisanjem. To tačno pokazuje, nastavila je ona, da režim ne želi da napravi diskontinuitet sa onim što se dogodilo devedestih godina i da želi da briše tragove zločina.

Komentarišući izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da nije dobila poziv za prisustvovanje centralne komemoracije u Potočarima i da zbog toga nije otputovala u Srebrenicu, Zajović je rekla da ne zna kako se Brnabić usuđuje i da postavi pitanje odlaska kada država Srbija i njeni zvaničnici nisu ništa učinili kako bi bili dostojni mesta na koje bi eventualno otišli.

Izvor: Glas Amerike