Home » Srbija » “Intenzivno naoružavamo vojsku, mora da bude spremna”

“Intenzivno naoružavamo vojsku, mora da bude spremna”

On je to izjavio tokom prikaza naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu Vojske Srbije ili su u završnoj fazi ispitivanja.

Vulin je naglasio da Srbija kao vojno neutralna zemlja mora da bude spremna za svaku nevolju i da bude sama u stanju da ostvari svaku funkciju i da ima svaku sposobnost koju imaju, kaže, daleko veće i bogatije vojske.

”Pošto nismo članica NATO pakta ili bilo kog drugog vojnog saveza i nećemo biti članica ni NATO ni bilo kog drugog vojnog saveza, mi moramo da budemo u stanju da odgovorimo na svaki izazov”, rekao je Vulin.
Kako je rekao, zemlje koje su u različitim vojnim savezima mogu da razvijaju samo jedan deo svojih sposobnosti, dok mi moramo da imamo sve i čuvamo i nebo i zemlju i vodu i budemo u stanju da se nosimo sa elektronskim dejstvima, kao i mnogo snažnijim od sebe.

“Najsigurniji način da to uradite je kada imate institute kao VTI i odbrambenu industriju kakvu ima Srbija i kada ste u stanju da najveći deo svojih potreba zadovoljiti iz svoje proizvodnje i pameti”.

Vulin je naglasio da smo u stanju da se opremamo najsavremenijim sistemima po najnižim mogućim cenama.

“Sve što ste ovde videli kada, bi kupovali na svetskom tržištu ne bi imali novca za tako nešto. Ni mnogo bogatije zemlje to sebi ne bi mogle da priušte, ako se snabdevaju isključivo na tržištu. Jačamo našu vojsku kako bi bila na nivou vojski najrazvijenijih zemalja u svetu”, rekao je on.

Ministar je kazao da je 2018. u vojno-tehničkom smislu možda bila i najbolja godina u novijojoj istoriji Srbije: 29 različitih sistema je ušlo u naoružanje vojske Srbije, a 2009. kao najbolje godine do tada svega osam.
Rekao je da je VTI prošle godine primio 50 mladih inženjera i zadržao 45 onih koji su otišli u penziju.

Vulin je izrazio očekivanje da će godine VTI primiti još 75 mladih inženjera, što će značajno unaprediti kadrovsku bazu.

Vulin je rekoa da je u budžetu za vojsku sve povećano i da je taj budžet na istorijskom maksimumu, pošto nikad nije toliko novca odvojeno za opremanje.

Napomenuo je da oko 50 odsto ide na zarade odnosno ljudske troškove i podsetio da se iz budžeta ukupno izdvaja za vojsku 1,7 odsto.

“Mogu samo da zahvalim vrhovnom komandantu na razumevanju i na tom što je cela vlada podržala njegovu stratešku orijentaciju da Vojska Srbije mora da bude opremljena. Ove u VTI je 2005. otpuštena polovina najboljih inženjera bez ikakve najave, tako se radilo od 2000. do 2012. dok su se drugi razvijali. Mi sada treba da ih stignemo i prestignemo”, kaže Vulin.

Podsetio je da je u 2018. godini Srbija izvezla naoružanje u vrednosti oko 600 miliona dolara, što je povećanje od oko 17 odsto u odnosu na 2017.
Kaže da su to proizvela preduzeća koaj su u većinskom vlasništvu države.

Izvor: MONDO Vesti