Isplata dugovanja majkama do kraja godine, zakon na doradi – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Isplata dugovanja majkama do kraja godine, zakon na doradi

Isplata dugovanja majkama do kraja godine, zakon na doradi

 

Sva dugovanja majkama, porodiljama i trudnicama zbog kašnjenja davanja po Zakonu o podršci porodici sa decom biće isplaćena do kraja godine, izjavila je ministarka zadužena za demografsku i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović i najavila da će taj Zakon u cilju poboljšanja biti ponovo pred poslanicima za nekoliko meseci.

„Od 1. jula sva finansijska davanja idu majci, porodilji, trudnici, sve što je ranije iz administrativnih i drugih razloga kasnilo ispravlja se, sve što finansijski nije dobijano mesec za mesec ili je kasnilo dva do tri meseca biće isplaćeno svakoj ženi do kraja godine i čim to finansije omoguće“, rekla je Đukić Dejanović u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanja poslanika.

 

djukic, dejanovic

Tanjug (Zoran Žestić)

 

Prema njenim rečima, poslanici će najverovatnije krajem godine ili početkom naredne imati priliku da raspravljaju o dopunama i izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

„Izmene i dopune ne mogu biti proizvod želja već moraju biti zasnovane na ravnoteži između tendencija vlade da pronatalitetna politika bude prioritet države a u skladu sa mogućnostima“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, svi moraju da budu svesni i da će taj Zakon morati da se popravlja u skladu sa popravljanjem materijalnog statusa države.

„Moraćemo da odvajamo sve više stimulativnih i finansijskih sredstava u cilju podrške roditeljstvu, za podizanje reproduktivnog znanja …. „, izjavila je ona.

Ministarka je ocenila da je možda nekada bilo i boljih mera, kao što je poslanik naveo, ali je dodala da mora da se zna da nikada nije bilo većeg obuhvata građanki obuhvaćenih tom merom.

Davanja za stimulaciju populacione politike nikada u Srbiji nisu bili veća nego sad, rekla je ona i dodala da je istina da je u implementaciji Zakona bilo nejasnoća.

„Vlada je upravo zbog nejasnoća i tendencija da ovo bude Zakon koji će se najčešće menjati formirala komisiiu sa predstavnicima ministarstva, sekretrijata, statistike i za dečiju zaštitu koja dnevno prati primenu zakona“, rekla je ona.

Dodala je da mora da se zna da postoji razlika između socijalne i populacione politike, koja ne pravi razliku u socijalnom statusu majke.

Izvor: Tanjug

Arhive