ISTORIJSKI: Na aerodrom Čenej sleteli Nemci – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » ISTORIJSKI: Na aerodrom Čenej sleteli Nemci

ISTORIJSKI: Na aerodrom Čenej sleteli Nemci

Prvim sletanjem aviona na direktnom međunarodnom letu, iz Minhena, na aerodromu “Čenej” u utorak je praktično označen početak “nove ere”.

avioni, jedrilice, cesna, cesne, jedrilica, avion, lisičiji jarak Foto: MONDO/Predrag Vujić Ilustracija

Na travnatu pistu sleteo je direktor jedne nemačke firme, koji u naselju Gospođinci u opštini Žabalj ima fabriku za preradu povrća.

Kad zatreba i carina

Aerodrom ispunjava uslove za prijem i uzletanje aviona koji mogu da imaju do 20 mesta, a mogu da sleću i na travnati teren. Pista je dugačka 1.700 metara, što je skoro dvostruko više od standarda, objašnjava Samardžić. Aerodrom sada ima i kancelarije za pripadnike carine i policije, koji će u početku dolaziti po pozivu, odnosno, kada postoje najavljeni letovi.

Aerodrom “Čenej” ispunjava uslove za prijem i uzletanje aviona koji mogu da imaju do 20 mesta, a predsednik Aero-kluba Novi Sad Dragoljub Samardžić navodi da je ovaj aerodrom pokraj Novog Sada spreman za organizaciju i drugih međunarodnih letova.

“Ovo je bio prvi korak koji smo uradili i uspešno organizovali sletanje aviona sa međunarodnog leta iz Minhena. Čekamo sledeću mogućnost da ponovo pokažemo da smo dobri domaćini i organizatori”, izjavio je Samardžić Tanjugu.

Samardžić objašnjava da su međunarodni letovi, koji podrazumevaju korišćenje aerodroma posebno pogodni za poslovne ljude.

“To, pre svega znači uštedu vremena, ali i novca”, kaže on.

Navodi upravo primer direktora nemačke firme koji je juče sleteo na ovaj aerodrom, a koji u proseku svakih 10 dana dolazi iz Nemačke u Gospođince. Ranije je on morao da ide na aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu, a zatim do svoje firme kolima.

Poslednji sličan let na ovom aerodromu bio je pre 15 godina, ali taj let tada nije bio u rangu međunarodnog, jer je Srbija bila u sastavu državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Izvor: Mondo Vesti