Italijanski mediji: Jedini koji je zaista zaradio je Ronaldo – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Sport » Italijanski mediji: Jedini koji je zaista zaradio je Ronaldo

Italijanski mediji: Jedini koji je zaista zaradio je Ronaldo

„Grazzie Juventus“ bi trebalo da znači Hvala Juventusu ali napisano sa jednim Z a ne sa dva kako je to učinio Ronaldo u kratkom videu kojim se na instagramu oprostio od kluba i navijača.

U tekstu, napisanom na engleskom jedina reč na italijanskom koju je upotrebio je „navijači“ koja se piše „tifosi“ a on ju je napisao sa dva F (tiFFosi) da bi potom modifikovao post. Video na čijem kraju piše Grazzie nije mogao da modifikuje. Ili nije hteo. No italijani i štampa nisu prevideli ove greške napisavši da one sve govore o „beguncu“ koji je s’ brda s’dola napustio klub i zemlju. Post definišu kao institucionalan i hladan koji na odličan način prikazuje odnos Ronalda i Juventusa koji je postao previše „glomazan“ za klub, preskup a i sa povratkom Alegrija ostavljen bez aure nedodirljivog za samo jedan vikend. Uostalom mediji su oduvek podvlačili njegovu slabu volju ka učenju Danteovog jezika.

Ronaldo je u Juventusu koji ima sedište u Torinu osvojio 5 trofeja od kojih dva u šampionatu serije A 2018 i 2019. Dao je 101 gol u 134 utakmice ali nije uspeo da osvoji Champions League čemu su se crno beli nadali. Ronaldo je u postu napisao da napušta jedan od najvećih klubova u Evropi te da iako je svestan da nisu osvojili zajedno sve ono što su želeli, nosiće zauvek Torino u srcu.

Ronaldo je prešao iz Real Madrida u Juventus 2018. iz dva razloga, pišu italijanski mediji: prvi razlog je taj što je porez u Italiji niži nego u Španiji a drugi je vezan za takmičarski duh tj. prelazak u Juventus je trebalo da mu omogući pobedu za pobedom. No tržište koje stagnira i povratak Alegrija koji se nije dopadao C7, bili su kap koja je prelila već prepunu čašu.

Ronaldo se vratio u Mančester junajted koji mu omogućava da sa 36 godina i dalje bude kompetitivan. „To je razumljivo u tim godinama“ – pišu mediji – „No ono što je manje razumljivo je način na koji je rekao zbogom Juventusu, prvo nekoliko puta demantujući odlazak, a zatim sa zvaničnim zahtevom klubu koji je predao tek poslednje nedelje. Šamar klubu koji je investirao u njega 31 milion evra neto godišnje u tri godine i skoro više od 120 miliona evra koji su potrošeni za njegov prelazak u Torino.To Juventus nije zaslužio“

„Iako je tačno da je Ronaldo na terenu pokazao koliko vredi to se ne može reći za čitav tim za koji, njegovo prisustvo nije mnogo značilo“ – nastavljaju mediji. Osvojene su dve o tri titule što je zapravo pogoršalo statistiku kluba prethodnih godina a u Ligi Šampiona tim je prošao gore nego pre njegovog dolaska.

Italijanski mediji zaključuju da italijanski fudbal mora da izvuče pouku iz ovog iskustva: da ne može i ne sme više da dozvoli da kupuje igrače koji su na vrhuncu svoje karijere (Ronaldo je imao 33 godine kada je prešao u Juventus), plaćajući ogromne cifre ne bi li ih ubedili da dođu da igraju u Italiju jer to više ne može da se podnese ni ekonomski niti čini bilo šta što bi zaista omogućilo klubu da nastavi raste. To samo pokazuje slabost italijanskog fudbala u koji stižu stare slave svetskog fudbala ne bi li prezimele.

Na kraju priče, jedini koji je maksimalno iskoristio situaciju i svoje italijansko iskustvo je portugalac koji, ne samo što je oborio svoje lične rekorde, obogatio je i svoj već jako bogati bankovni račun. A Italija treba da počne da investira u mlade talente. To je dakle lekcija koju priča sa C7 treba da nauči italijanski fudbal – kažu italijanski mediji.

Izvor: rts.rs