Iz godine u godinu sve više Kragujevčana traži i prima socijalnu pomoć – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Iz godine u godinu sve više Kragujevčana traži i prima socijalnu pomoć

Iz godine u godinu sve više Kragujevčana traži i prima socijalnu pomoć

U Kragujevcu je prošle godine pravo na novčanu socijalnu pomoć koju dodeljuje Grad ostvarilo više od 3.800 porodica, u okviru kojih je bilo 9102 lica. U poređenju sa 2017. godinom, broj porodica koje koriste socijalnu pomoć veći je za 60, a u odnosu na 2016. godinu, za 266.

 

foto: S.Radovanovich

 

Osnovni kriterijum za dodelu ove pomoći jeste da su korisnici iz domaćinstava izuzetno teškog materijalnog položaja.

U prošloj godini u Kragujevcu je evidentirano više od 3.800 porodica, koje su ostvarile pravo na novčanu socijalnu pomoć. U poređenju sa 2017. godinom, broj porodica koje koriste socijalnu pomoć veći je za 60, a u odnosu na 2016. godinu, za 266 porodica. To, objašnjavaju u Centru za socijalni rad, znači da se svake godine povećava broj korisnika koji ostvaruju ovo pravo.

U poslednjih nekoliko godina, Grad sve više izdvaja sredstva za ostvarivanje jednokratnih novčanih pomoći, namenjenih materijalno ugroženim porodicama u kojima je, pored siromaštva, prisutna i bolest članova.

Najveći broj zahteva odnosi se na pravo na jednokratnu pomoć za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba kao i za lečenje i nabavku lekova. Podaci govore da je sve veći broj porodica kojima je ovo pravo neophodno.

Tokom prošle godine podneto je 20 odsto više zahteva u odnosu na 2017., a čak 45 odsto više u odnosu na 2016. godinu.

Tako je za realizovanje svih prava, Grad u prošloj godini izdvojio oko 56 miliona dinara.

Prema podacima kragujevačkog Centra za socijalni rad, sve je veći broj Kragujevčana koji se obraćaju za materijalnu pomoć.

Ipak u Centru kažu da pomoć dobijaju najsiromašniji, ali je još uvek veliki broj onih koji su u teškom materijalnom stanju, a nisu ostvarili ovo pravo.

Izvor: InfoKG, RTK