Izgradnja državnog DATA centra u Kragujevcu startuje tokom leta – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Izgradnja državnog DATA centra u Kragujevcu startuje tokom leta

Izgradnja državnog DATA centra u Kragujevcu startuje tokom leta

U Kragujevcu će izgradnja državnog DATA centra početi tokom leta, najavila je tokom nedavne posete Kragujevcu premijerka Ana Brnabić. U DATA centru, koji će se nalaziti iza Centra za strna žita, biće smešteni podaci svih građana Srbije, odnosno ministarstava, lokalnih samouprava i ostalih organa koji su pod ingerencijom Vlade Srbije. Izgradnju i opremanje DATA centra finansira Vlada Republike Srbije sa oko 40 miliona evra. Resorni član Gradskog veća, Danilo Savić izjavio je za InfoKG da se useljenje u DATA centar očekuje u prvoj polovini sledeće godine, kao i da će u njemu biti zaposleno oko 50 ljudi.

Jako smo ponosni što je Kragujevac u konkrenciji više gradova u Srbiji izabran za izgradnju DATA centra, mnogo smo se za to borili i na tome radili da prezentujemo grad kao pogodan za to. Stručni konsultanti su zaključili da je Kragujevac idealan, jer ispunjava brojne stroge kriterijume, između ostalog, lokacija u centru Srbije. Priču vodi država, a mi smo se izborili da odabere baš Kragujevac. Kao Kragujevčani nismo ni svesni još uvek koliki značaj ovo ima za naš grad”, izjavio je za InfoKG član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i “Pametan grad“, Danilo Savić.

DATA centar biće izgrađen na površini od četiri hekatara, iza Centra za strna žita. Savić kaže i da je urađena studija, kojom je utvrđeno da ovaj centar nema negativnih uticaja po životnu sredinu.

Mi smo ovde dosta toga realizovali: eksproprijaciju zemljišta, od 12 fizičkih lica otkupljene su parcele, a za to je Vlada dala novac, pripremljen je urbanistički projekat, idejno rešenje, građevisnku dozvolu očekujemo na leto i tada počinje izgradnja”, kaže Savić.

Naglašava da se useljenje u DATA centar očekuje u prvoj polovini naredne godine, kao i da će se u njemu zaposliti oko 50 ljudi.

Prema Savićevim rečima, ideja je da se cela zona oko DATA centra širi kao smart city i da će sve što se dalje bude radilo biti u znaku informaciono-komunikacionih tehnologija.

 

Izvor: InfoKG.rs