Izvori: Bajden traži produženje sporazuma o nuklearnom naoružanju sa Rusijom – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Izvori: Bajden traži produženje sporazuma o nuklearnom naoružanju sa Rusijom

Izvori: Bajden traži produženje sporazuma o nuklearnom naoružanju sa Rusijom

Predsednik SAD Džo Bajden tražiće da se sporazum sa Rusijom o kontroli nuklearnog naoružanja „Novi START“ produži za pet godina, prenosi agencija Rojters pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

Odluka, koju je prvo objavio dnevnik Vašington post, morala je da bude brzo donesena zato što je sporazum, koji ogranačava broj strateških nuklearnih bojevih glava u SAD i Rusiji na po 1.550, isticao 5. februara.

Neimenovani izvor naveo je da su članovi Kongresa obavešteni o Bajdenovoj odluci, koja će verovatno biti ozvaničena kasnije u četvrtak.

Uz smanjenje arsenala strateškog nuklearnog oružja na najniži nivo poslednjih više decenija, „Novi START“ takođe ograničava broj projektila koji se ispaljuju sa kopna i podmornica.

Isticanjem sporazuma ukinula bi se sva ograničenja na raspoređivanje američkih i ruskih strateških nuklearnih bojevih glava i raketnih sistema za njihovu isporuku (lansiranje), što bi potencijalno moglo da dovede do nove trke u naoružanju, naveli su eksperti.

Kremlj je u sredu saopštio da i dalje podržava produženje novog sporazuma i da bi pozdravio napore Bajdenove administracije da se postigne dogovor o tom pitanju.

Stejt department i Nacionalni savet za bezbednost Bele kuće odbili su da komentarišu Bajdenovu odluku, prenosi Rojters.

Izvor: Glas Amerike