Izvoz iz slobodnih zona u Srbiji 2,2 milijarde evra – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Izvoz iz slobodnih zona u Srbiji 2,2 milijarde evra

Izvoz iz slobodnih zona u Srbiji 2,2 milijarde evra

U Srbiji trenutno postoji 14 slobodnih zona u kojima posluju 204 kompanije koje zapošljavaju više od 35.000 radnika i izvoze proizvode vredne više od 2,2 milijarde evra, što čini 14 odsto ukupnog izvoza Srbije, kaže Jasmina Štambuk, v.d. direktora Uprave za slobodne zone.

„Od ukupno 204 kompanije, koje, prema podacima iz 2018. godine, posluju u slobodnim zonama, 85 su proizvodne kompanije, a najviše ih je iz autoindustrije, metalurške i tekstilne industrije, dok su ostale uglavnom iz uslužnih delatnosti“, precizira Štambuk.

trgovina ekonomija uvoz izvoz evropska unija jpg

freeimages.com

Njihov godišnji promet, kako dodaje, iznosi oko pet milijardi evra, a vrednost ostvarene proizvodnje dostigla je prošle godine oko 2,4 milijarde evra, što je devet puta više nego 2008. godine, kada je Uprava za slobodne zone počela sa radom.

Najavljujući da će do kraja godine u Šumadiji biti otvorena još jedna slobodna zona, Štambuk ističe, u razgovoru za Magazin biznis, da je najveća prednost tih zona takozvani „one stop shop“ sistem.

„Pored poreskih olakšica, korisnici slobodnih zona sve dodatne usluge mogu dobiti na jednom mestu, a to su organizacija transporta, pretovar, utovar, špediterske i agencijske usluge, osiguranje, bankarski poslovi i drugo“, objašnjava ona.

Mišljenja je da povlastice nisu presudne kod opredeljenja investitora za dolazak u neku slobodnu zonu, jer se, kako ukazuje, prilikom donošenja odluke sve gleda, i pravna i politička stabilnost, kreditni rejting zemlje….

Izvor: Tanjug