Home » Srbija » Jagma za plavim kamenom iz Bora

Jagma za plavim kamenom iz Bora

U pogonima RTB Bor se, pored bakra, zlata, srebra… godišnje proizvede i do 1.200 tona bakar-sulfata (plavog kamena) a sve što se proizvede proda se unapred.

kamen, kamenje Foto: MONDO/Dragana Todorović Ilustracija

Bakar-sulfat, u narodu poznatiji kao plavi kamen (plava galica, modra galica…), ima široku primenu. U poljoprivredi se koristi kao pesticid, pogotovo u vinogradarstvu, u industriji kao tehnološki reagens u flotacijama olova, a dobar je i za čišćenje vodovodnih instalacija i bazena.

Oboren rekord iz 1999.

U ovoj fabrici, koja je otvorena pre tri i po decenije, prošle godine proizvedeno je 1.178 tona plavog kamena, a ove je u januaru zabeležena rekordna mesečna produkcija od osnivanja pogona. Zaposleni su uspeli da “naprave” 146 tona i tako za tonu premaše dosadašnji rekord ostvaren još 1999. godine.

U saopštenju RTB Bor se navodi da bakar-sulfat “ide kao alva”, ne samo u sezoni poljoprivrednih radova, već tokom cele godine i da ga najviše kupuju Mađari, Bugari, Turci,
Poljaci, Grci i Makedonci, kao i veliki domaći distributeri – snabdevači poljoprivrednih apoteka.

“Sve što proizvedemo, prodamo čak i unapred, bez ijedne reklamacije na kvalitet proizvoda”, ističu u RTB Boru.

Zbog velike potražnje, u RTB Bor su početkom ove godine dnevnu proizvodnju maltene udvostručili i sada umesto tri, za dan proizvedu pet tona plavog kamena, a za nepune dve nedelje februara kupcima iz Turske, Poljske i Mađarske isporučeno je ukupno 90 tona ove robe.

Izvor: MONDO Vesti

Leave a Reply