Home » Srbija » JAVAŠLUK: U Evropi od hrane ništa nismo zaštitili

JAVAŠLUK: U Evropi od hrane ništa nismo zaštitili

Među 3.000 proizvoda sa zaštićenom oznakom geografskog porekla u EU još nema ni jednog proizvoda iz Srbije, ali bi to mogli da se promeni, najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede.

pčele, pčela, pčelar, med, pčelarstvo, pcele,Foto: Mondo/Stefan Stojanović

Da li će nešto rešiti novi Zakon o geografskoj zaštiti, koji Ministarstvo poljoprivrede radi zajedno sa gostujućim ekspertima iz Italije, Francuske i Austrije, u okviru takozvanog tvining projekta, videćemo.

Ono što znamo da “materijala” sigurno imamo.

Jedna od njih je leskovački ajvar, proizvoda koji je zaštićen ali samo na nivou Srbije. To je proizvod autohtonih sorti paprike sa područja Leskovca, koji nastaje isključivo manuelnim radom.

Problem ajvara i drugih zaštićenih proizvoda je zloupotreba geografskih oznaka onih koji na to nemaju pravo, ukazuje Stevica Marković iz udruženja Leskovački ajvar.

On se plaši da jednog trenutka neko ne proizvede loš ajvar koji će biti predstavljen kao leskovački.

Kako se “porepoznaje” parmezan

Kako u prilogu objašnjava RTS, u proizvodnji kvalitetnog sira računa se svaki detalj, od hrane koja se daje kravama, uzgoja i tretmana životinja, do same recepture konačnog proizvoda. Sve to formira jedan brend kakav je parmezan. Ovu oznaku može da nosi samo sir nastao u precizno određenom delu Italije. Parmezan je jedan od 3.000 proizvoda sa zastićenom oznakom geografskog porekla u EU. Iza njih stoje proizvođači koji veruju da zaštitom štite tradiciju i jačaju poziciju na tržištu.

“U tom slučaju, ni Dunav nas neće oprati. Dok se mi operemo da to nije bio taj ajvar, dok mi dokažemo, proći će mnogo godina, ali na žalost taj beleg će ostati”, upozorava Marković.

Stalni savetnik na projektu, Davide Liberati, podseća da ima mnogo sireva na italijanskom tržišstu, ali ako pomenete parmezan – “parmigiano reggiano” – svi će odmah to povezati sa specijalnim karakteristikama ovog proizvoda koji dolazi iz specifične oblasti.

“Znaće da je nastao ispunjavanjem vrlo strogih kriterijuma. Ljudi žele takve, posebne proizvode i spremni su da plate veću cenu za pravi kvalitet. To je važno za pametne proizvođače, svesne da treba da ispune više obaveza, ali da će na kraju proizvod biti bolji”, ističe Liberati.

Tako nešto za svoj proizvod očekuju i prozvođači fruškogorskog meda od lipe, koji veruju da je njihov proizvod jedan od najboljih.

Sezona je u junu i julu, sada je u toku završno prehranjivanje pčela i priprema za zimu. Fruškogorski med mora da sadrži najmanje 60 odsto lipovog polena, ali često je to i više.

Đorđe Mrkić iz udruženje Fruškogorski lipov med napominje da su za izradu međunarodne zaštite potrebno logistika, stručna i materijalna pomoć.

Mada pčelarstvo nije profitabilna grana, Mrkić ističe da je Fruškogorski lipov med “premijum proizvod jedinstvenu svetu, koji zaista može da povuče za sobom mnoge druge proizvode iz Srbije.

“Kada vi nekome u svetu dokažete da imate nešto vrhunskog kvaliteta, to otvara vrata i drugim proizvodima”, naglašava Mrkić.

Jedan od ciljeva tekućeg projekta sa gostujućim ekspertima iz Evrope je da najmanje tri proizvoda steknu zaštitu geografskoh porekla na nivou EU i tako se pridruže listi od preko 3.000 ukusa po kojima se prepoznaju različiti delovi Evrope.

Konačno.

Izvor: MONDO Vesti