Javni poziv u okviru Programa podrške MSP – milijardu dinara za nabavku opreme u 2020. god. – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Javni poziv u okviru Programa podrške MSP – milijardu dinara za nabavku opreme u 2020. god.

Javni poziv u okviru Programa podrške MSP – milijardu dinara za nabavku opreme u 2020. god.

Foto: rtvsunce.com

Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru prgrama podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme u 2020.godini.

Cilj programa jeste jačanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapredjenje njihovog poslovanja, kao i kreiranje novih radnih mesta kroz investicije u opremu.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za sufinansiranje nabavke nove proizvodne opreme i opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenjivih dobara i izvođenje građevinskih radova, i to:

1) proizvodne opreme i/ili mašina;

2) transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta;

3) delova, specijalizovanih alata za mašine ili drugih kapitalnih dobara;

4) mašine i oprema za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje;

5) građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

Privredni subjekti koji ispune uslove Programa i kojima banke, odnosno lizing kompanije uključene u realizaciju uslovno odobre kredit / finansiranje, mogu ostvariti pravo na sufinansiranje do 25% neto vrednosti nabavke proizvodne opreme.

Visina bespovratnih sredstava koja se može dodeliti privrednom subjektu određuje se u odnosu na broj zaposlenih: jedan zaposlen do milion dinara, 2-5 zaposlenih do 2,5 miliona dinara, 6 i više zaposlenih do 5 miliona dinara.

Pravo da se prijave na konkurs za dodelu bespovratnih sredstava imaju:

1) pravna lica, registrovana u Agenciji za privredne registre (APR) kao privredna društva ili zadruge, koja su razvrstana na mikro, mala i srednja pravna lica u skladu sa Zakonom o računovodstvu („Sl. glasnik RS“, br. 73/19) prema finansijskim izveštajima za 2018. godinu, kao i

2) preduzetnici registrovani u APR-u.