Još jedna tužba Tarmpove kampanje zbog izbora, novi porazi na sudovima – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Još jedna tužba Tarmpove kampanje zbog izbora, novi porazi na sudovima

Još jedna tužba Tarmpove kampanje zbog izbora, novi porazi na sudovima

Kampanja Donalda Trampa saopštila je da je u petak pokrenula tužbu pred državnim sudom u Džordžiji nastojeći da poništi tamošnje rezultate predsedničkih izbora, što je poslednji u nizu pravnih izazova čiji je cilj preokretanje gubitka izbora, koji do sada nisu dali nikakve rezultate.

Kampanja je saopštila da će nova tužba sadržati izjave stanovnika Džordžije date pod zakletvom u kojima se iznose tvrdjnje o prevari.

Državni sekretar Džordžije Brad Rafensperger, republikanac, poput Trampa, i drugi državni zvaničnici više puta su rekli da nisu pronašli dokaze o široko rasprostranjenoj prevari na izborima 3. novembra na kojima je pobedio demokrata Džo Bajden.

Trampov tim i drugi pojedinci koji ga podržavaju pretrpeli su niz poraza na sudovima širom zemlje, uključujući i slučajeve pokrenute u Nevadi i Viskonsinu u kojima su se tražila naređenja za poništavanje izbornih rezultata u tim državama.

Izabrani predsednik Bajden pobedio je na izborima sa osvojenih 306 glasova elektora, od 270 potrebnih, naspam Trampovih 232.

Okružni sudija u Nevadi odbacio je u petak slučaj koji su pokrenuli potencijalni republikanski predsednički elektori i rekao da moraju da plate sudske troškove optuženih nakon što nisu „ispunili svoju obavezu da pruže verodostojne i relevantne dokaze koji potkrepljuju“ bilo koju od tužbenih zahteva.

Vrhovni sud u Viskonsinu odbio je presudom 4-3 da dela po slučaju kojim se nastojalo da sud poništi predsedničke izbore u državi i otvori put zakonodavnom telu države da izabere 10 predsedničkih elektora u Viskonsinu.

„Čini se da bi takav potez bez presedana u američkoj istoriji“, napisao je sudija Vrhovnog suda u Viskonsinu Brajan Hejdždron u svom saglasnom mišljenju o četiri presude donete u petak.

Trampova kampanja potrošila je skoro devet miliona dolara na neuspešne napore da poništi rezultate izbora, uključujući skoro 2,3 miliona dolara koliko je plaćeno advokatima i konsultantima.

Kampanja i Republikanski nacionalni komitet prikupili su najmanje 207,5 miliona američkih dolara od dana izbora, od čega je najviše prikupljeno traženim donacijama za „Zvanični izborni fond za odbranu“.

Sitnim slovima jasno je stajalo da će veći deo novca otići na druge prioritete kroz Trampov novi odbor za političkiu akciju, što bi moglo podstaći njegove buduće političke poduhvate.

Izvor: Glas Amerike