Još se procenjuje šteta, ispaljeno 1.029 raketa – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Još se procenjuje šteta, ispaljeno 1.029 raketa

Još se procenjuje šteta, ispaljeno 1.029 raketa

 

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević izjavio je danas da se još procenjuje šteta, koju je nevreme nanelo u protekla dva dana, i naglasio da je protivgradna zaštita na dan nevremena ispalila 1.029 raketa.

„U ovom momentu šteta se još procenjuje. Obišli smo Topolu, Aranđelovac, Smederevsku Palanku, Veliku Planu i Požarevac. To je deo lokalnih samouprava na čijem području je veliko nevreme 13. juna nanelo štete koje se razlikuju od opštine do opštine“, rekao je Radošević za RTS.

led nevreme jpg

Tanjug/Glas Zapadne Srbije

Državni sekretar naglasio je da je protivgradna zaštita u 2018. godinu ušla potpuno spremna sa više od 13.000 protivgradnih raketa, a da je na dan nevremena ispalila 1.029 raketa sa deset radarskih centara.

On je, međutim, istakao da nigde u svetu sistem protivgradne zaštite nije sto odsto efikasan.

„Ni u najrazvijenijim zemljama poput Francuske i SAD sistem protivgradne zaštite nije sto odsto efikasan, procenjuje se na 30 do 50 odsto“, rekao je Radošević.

On je dodao da Ministarstvo poljoprivrede u merama agrarne politike ima nekoliko mera koje mogu da smanje štetno dejstvo ovakvih neprilika.

„Pre svega želim da naglasim da Ministarstvo poljoprivrede godinama unazad regresira premiju osiguranja useva koja itekako mogu da ublaže štete koje su nastale“, rekao je on.

Radošević je ukazao da većina poljoprivrednika nije osigurana, ali je naveo da ima pozitivnih pomaka.

„Većina poljoprivrednika nije osigurano, ali imamo neke pozitivne trendove. U 2017. smo imali 22.301 zahtev koji je vredan preko 602 miliona“, rekao je Radošević.

Državni sekretar rekao je da Ministarstvo poljoprivrede u merama podrške ima meru Izgradnja protivgradnih mreža koja je, kako tvrdi, apsolutno efikasna.

„Protivgradne mreže su pre svega namenjene za voćare, ali i mali poljoprivrednici sebi mogu da je priušte ako dodamo tome činjenicu da u Ministarstvu poljoprivrede postoji jedna kreditna linija koja pruža priliku da naši poljoprivrednici mlađi od 40 godina i žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstva mogu da dobiju kreditna sredstva upravo za ove namene – za izgradnju protivgradnih mreža sa kamatnom stopom od jedan odsto“, rekao je Radošević.

 

Izvor: Tanjug