Kako su srpske mlekare prokrčile put do Kine – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Kako su srpske mlekare prokrčile put do Kine

Kako su srpske mlekare prokrčile put do Kine

Pre nego što su dobili sertifikat za izvoz u Kinu, zrenjaninski „Mlekoprodukt“ je morao da uskladi standarde poslovanja u pogonu i svih 400 farmi sa kojih otkupljuje dnevno do 120.000 litara sirovog mleka.

Zahvaljujući tim ulaganjima kompanija će moći da nastavi sa redovnim snabdevanjem domaćeg i tržišta u okruženju, uz posao koji joj sledi na kineskom tržištu.

„To su investicije koje su preko dva miliona evra koje su u poslednje tri godine plasirane u ovu kompaniju, i samim tim prepoznati su od strane veterinara kineskih koji su dolazili u Srbiju“, navodi direktor „Mlekoprodukta“ Andrej Beslać.

Od šest firmi iz Srbije koje su se kandidovale za izvoz proizvoda od mleka u Kinu sertifikat su dobile dve, sa mogućnošću produžetka nakon četiri godine. U Privrednoj komori navode da Kina ima protokole koji se moraju ispuniti.

„Standarde kvaliteta koje zahteva i Evrospka unija, tako da svako ko ispunjava standarde za Kinu ispuniće standarde za Evropsku uniju i biće mu mnogo lakše da izvozi ubuduće za Evropsku uniju ne samo za Kinu“, ističe Predrag Stankov iz Regionalne privredne komore Zrenjanin.

U mikroekonomskom smislu korist od izvoznih poslova imaju i građani.

„Ako se izveze sir za milion evra, to znači da će tih milion evra doći u Srbiju, povećaće se fond deviza i tako će doći do stabilizacije ili čak i pada kursa“, navodi ekonomski analitičar Dalibor Bubnjević.

Prošle godine vrednost prehrambenih proizvoda koje smo prodali Kini bila je 10,5 miliona dolara, navodi ekonomski analitičar Branislav Gulan i to je svega 0,3 odsto od ukupnog izvoza koji ostvari Srbija, a koji u sektoru hrane iznosi 3,6 milijardi dolara.

Izvor: rts.rs