Home » Svet » Kineski obaveštajac izručen SAD zbog ekonomske špijunaže

Kineski obaveštajac izručen SAD zbog ekonomske špijunaže

Belgija je izručila operativca kineskog Ministarstva za državnu bezbednost Sjedinjenim Državama, koje su ga optužile za ekonomsku špijunažu i pokušaj krađe trgovinskih tajni nekoliko američkih aeronautičkih kompanija, saopštio je u sredu američki Sekretarijat za pravosuđe.

Kineski obaveštajni zvaničnik Janđun Šu, zamenik direktora regonalne kancelarije u kineskom ministarstvu, priveden je u Belgiji u aprilu, a Sjedinjenim Državama je izručen u utorak, navodi se su saopštenju sekretarijata.

“U optužnici se navodi da je oficir kineske obaveštajne službe pokušao da ukrade trgovinske tajne i druge osetljive informacije od američke kompanije koja je vodeća u aeronautici”, saopštio je pomoćnik sekretara za pravosuđe Džon Demers.

Demers je dodao da nije reč o izolovanom incidentu, već o “delu ukupne ekonomske politike razvoja Kine na račun Amerike. “Ne možemo da tolerišemo da jedna zemlja krade plodove našeg rada”, istakao je američki zvaničnik.

U optužnici ce navodi da je, od početka decembra 2013. godine do hapšenja, Šu ciljao kompanije u Sjedinjenim Državama i u inostranstvu, koje su prepoznati lideri u avijaciji.

Među njima je i GE Avijacija, ogranak kompanije Dženeral elektrik, koja je glavni proizvođač mlaznih i turbo motora i delova za avione u komercijalnoj, vojnoj, poslovnoj i opštoj avijaciji. Kompanija je glavni snabdevač motora za Boingove Co i Erbasove SE avione, a radi i na novoj generaciji motora za komercijalne avione i vojne helikoptere.

Šu je navodno regrutovao eksperte koji su radili za američke kompanije da putuju u Kinu pod izgovorom da treba da predaju na univerzitetima. Kina im je plaćala troškove putovanja i davala im određenu novčanu nadoknadu.

Ministarstvo za državnu bezbednost je kineska obaveštajna i bezbednosna agencija, koja ima široka ovlašćenja za špijunažu u zemlji i inostranstvu, saopšteno je iz američkog Sekretarijata za pravosuđe koji se oglasio u trenutku kada Vašington povećava pritisak na Peking zbog trgovinske politike i navodne krađe intelektualne svojine američkih kompanija.

.

Izvor: Glas Amerike