Kiša za prvomajske praznike – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Kiša za prvomajske praznike

Kiša za prvomajske praznike

Meteorolog prognostičar Nedeljko Todorović najavljuje kišovito vreme za prvomajske praznike. Danas, sutra i 1. maja biće nepovoljno vreme za izlete, ali će biti dobro za poljoprivrednike. Kiša koja ovih dana pada i tek će da pada zlata vredi, kaže Todorović.

Prema njegovim rečima, najviše kiše biće danas popodne, noćas i naročito sutra i delom 1. maja. Najveća količina padavina biće na severu i zapadu i to između 20 i 40 litara po kvadratnom metru, nešto malo manje biće na jugoistoku i jugu.

„U tom periodu ne bi bilo ni sunčanih perioda, neka promenljiva varijanta. To ne bi bila celodnevna kiša kao što će sutra biti u Beogradu, centralnim delovima Srbije i u Vojvodini“, rekao je Todorović.

U Srbiji neće biti mesta gde neće padati kiša.

U Beogradu, Vojvodini i Šumadiji kiša će 30. aprila padati celu noć do ujutru, tako da izletnici u prirodu bolje da idu posle podne.

Na osnovu analize vremenskih prilika u poslednjih 30 godina, Todorović je rekao da je vreme za prvomajske praznike lutrija, jer je u jednoj polovini slučajeva bilo lepo vreme za izletnike, a u drugoj polovini kiša.

Todorović je inače, zagovornik teorije da se ciklično smenjuju vrela i umerena leta, isto kao i hladne i umerene zime.

Prema toj teoriji, kaže da ne bi trebalo da uđemo u period sa ekstremno toplim letima.

„Prošle godine smo u junu i julu imali dosta kiše i temperature su bile oko prosečnih vrednosti. Avgust je bio sušan i topao, tako da čitavo leto nije bilo toplo, kaže Todorović.

Smatra da bi ove godine na osnovu tog cikličnog ponavljanja, leto bilo malo toplije i sa nešto manje kiše u julu i avgustu.

U periodu koji dolazi, u maju i junu biće dosta padavina, sa lokalno izraženim jakim pljuskovima i nepogodama.

Sada ulazimo u period sa letnjim padavinama kada na mali prostor može da padne velika količina, a u bližoj okolini po neka kap kiše, kaže Todorović.

„U petak je bilo 30 stepeni i to je znak da čim je jedan period ekstremno topao odmah iza toga sledi pad temperature i to je karakteristika našeg vremena i naše klime“, rekao je Todorović.