Ključni izbori za Senat u Džordžiji: Pobeda demokrata pretesna da bi bila proglašena – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Ključni izbori za Senat u Džordžiji: Pobeda demokrata pretesna da bi bila proglašena

Ključni izbori za Senat u Džordžiji: Pobeda demokrata pretesna da bi bila proglašena

Kontrola nad Senatom SAD visi na koncu u sredu s rezultatiom za jedno od dva mesta za koja se glasa u južnoj američkoj državi Džordžiji, koji je još uvek pretesan da bi pobednik bio proglašen.

Demokrate su se približile ponovnom uspostavljanju kontrole nad tim domom Kongresa SAD projektovanom pobedom demokrate Rafaela Vornoka nad senatorom Kelijem Leflerom u izborima u utorak za jedno od dva neodlučena mesta.

Američki mediji proglasile su pobedu Varnoka nad Leflerom za više od 40.000 glasova u trenutku kad su bili prebrojani gotovo svi glasački listići.

„Rečeno nam je da ne možemo da pobedimo na ovim izborima, ali večeras smo dokazali da je uz nadu, trud i uz ljude na našoj strani sve moguće“, rekao je Varnoku poruci pristalicama kasno u utorak.

Na izborima za drugo mesto u Senatu, demokrata Džon Osof, producent televizijskog dokumentarnog filma, vodi u trci sa manje od 4.000 glasova nad republikancem Dejvidom Perdjuom, koji se bori za drugi šestogodišnji mandat.

Zbog čega su ova dva mesta ključna

Drugi krug izbora za dva mesta u Senatu bio neophodan je jer nijedan od četiri kandidata nije osvojio većinu na izborima 3. novembra, mada je Perdju vodio protiv Osofa u njihovom duelu, dok je Vornok imao prednost ispred Lefler, u konkurenciji ukupno 10 kandidata.

Ishod dve trke veoma je važan za Vašington, jer odlučuje o tome ko će imati kontrolu nad Senatom tokom prve dve godine Bajdenovog mandata, posle 20. januara, kada se održava inauguracija.

Republikanci trenutno imaju prednost od 50-48 i pobeda u jednoj ili obe trke u Džordžiji dala bi im većinu u tom telu, a samim tim i pravo da određuju dnevni red, kao i većinu u svakom od senatskih zakonodavnih odbora.

Međutim, ukoliko pobede obojica demokrata, i Vornok i Osof, odnos republikanskih i demokratskih senatora bio bi 50-50 (dva nezavisna senatora uglavnom glasaju sa demokratama), a novoizabrana potpredsednica Kamala Haris imala bi priliku da bude presudni glas u korist demokrata, u organizaciji odbora i kontrolisanju zakonodavnog kalendara.

Ukoliko republikanci osvoje kontrolu nad Senatom to bi zakomplikovalo usvajanje zakonodavnih inicijativa novog predsednika Džoa Bajdena u naredne dve godine i po svemu sudeći dovelo do dugih i napornih pregovora o kontroverznim pitanjima kao što su zdravstvena zaštita, kontrola imigracije ili regulativa u vezi sa klimatskim promenama.

Demokratska kontrola nad Senatom, ukoliko se članovi stranke budu držali ujedinjeni i glasali zajedno, mogla bi da olakša put za usvajanje Bajdenove agende.

U Džordžiji, nekadašnje republikanskom uporištu, Bajden je na izborima 3. novembra pobedio Trampa sa prednošću manjom od 12.000 glasova, od ukupno pet miliona.

Izvor: Glas Amerike