Komentari SAD povodom kupovine oružja iz Rusije, Srbija poručuje da ništa ne radi tajno – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Komentari SAD povodom kupovine oružja iz Rusije, Srbija poručuje da ništa ne radi tajno

Komentari SAD povodom kupovine oružja iz Rusije, Srbija poručuje da ništa ne radi tajno

„Pancir“ je na putu do Srbije iz Rusije zaobilazio pojedine zemlje poput teritorije Ukrajine, ali dopremanje tog sistema za protivvazduhoplovnu odbranu nisu zaobišle reakcije. Najpre od Stejt departmenta, onda i Ambasade SAD.

„Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija sa Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije“, navela je Ambasada SAD.

Nabavka oružja od Rusije bila je tema razgovora srpskih zvaničnika sa direktorom u Stejt departmentu zaduženim za sankcije pre nekoliko meseci. Tomas Zarzeki je tim povodom obišao 60 zemalja.

„Zahvalni smo zbog transparentnosti koja je pokazana prema Zarzekiju, ali to ne znači da budno ne pratimo transakcije u ovoj oblasti i da Kongres nije ozbiljno zabrinut“, ističe Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji.

Za razliku od pismenog odgovora ambasade, usmeno, ambasador je neodređeniji.

„Zakon o ovoj oblasti, odnosno sankcijama, je veoma komplikovan i gospodin Zarzeki je pokušao da objasni sve detalje“, naveo je Godfri.

Dačić: Negovaćemo politiku otvorenosti

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dalić naglašava da Srbija ne krije ništa što se tiče vojne saradnje.

„Ne krijemo ništa što se tiče naše vojne saradnje sa svima, ne samo sa Ruskom Federacijom. Sigurno nikada nećemo učestvovati u nečemu što bi bilo suprotno nekim međunarodnim konvencijama i stavovima. Mi ćemo takvu politiku otvorenosti u oblasti vojne saradnje negovati i u budućnosti – i sa SAD, i sa Ruskom Federacijom, i sa NATO-om i sa Kinom“, poručuje Dačić.

U američkom stavu ministar spoljnih poslova ne čita poruku da Srbija treba da prestane sa kupovininom oružja od Rusije, već druge stvari.

„Da li ta količina stvara određenu zavisnost od te zemlje koja vam prodaje oružje, nemamo mi tajnu, niti je reč o nekim količinama koje mogu da ugroze neku svetsku stabilnost“, kaže Dačić.

„Pancirom“ se ne može ništa na tuđoj teritoriji

Sistem je namenjen za odbranu objekata poput aerodroma, komandnih centara od vazdušnih dejstava i izviđanja. Stoga zvaničnici ponavljaju da se „pancirom“ ne može ništa na tuđoj teritoriji. Tako je bilo i nedavno u Americi.

„Nisam ja naišao na razumevanja, naišla je na razumevanje činjenica da mi to radimo na transparentan način. Da su oduševljeni nabavkom ‘pancira’, pa nisu. I ne mislimo da smo blizu bilo kakvim sankcijama na bilo koji način“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić tokom posete Vašingtonu.

Razlog za sankcije ne vidi ni ministar odbrane.

„Srbija nije kolonija i sama će odlučivati o jačanju i opremanju svoje vojske i od kojih prijateljskih zemalja će nabavljati opremu i oružje“, navodi Aleksandar Vulin, ministar odbrane.

Pre toga u intervjuu američkom Forin polisiju predsednik Srbije je rekao da je Beograd otvoren da naoružanje kupuje i od SAD, Izraela i Velike Britanije.

Izvor: rts.rs