Komitet za pravosuđe Predstavničkog doma glasa o proceduri impičmenta – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Komitet za pravosuđe Predstavničkog doma glasa o proceduri impičmenta

Komitet za pravosuđe Predstavničkog doma glasa o proceduri impičmenta

Komitet za pravosuđe Predstavničkog doma SAD planira da glasa u četvrtak o rezoluciji kojom se određuju precizni parametri za pokretanje impičmenta predsednika Donalda Trampa.

Proceduralno glasanje omogućiće predsedavajućem komiteta da zakaže sastanke kako bi istraživao informacije uz pomoć kojih bi odredio da li da preporuči impičment. To bi takođe omogućilo svedocima da na takvim sastancima svedoče duže nego što to propisuju pravila za uobičajena saslušanja pred Komitetom.

Tom rezolucijom Tramp bi takođe imao zakonsku obavezu da odgovori pisanim putem na sve predstavljene informacije.

“Usvajanje ovih dodatnih procedura sledeći je korak u tom procesu i pomoći će da se obezbedi da naša saslušanja za impičment budu informativna za Kongres, i za javnost, dok se predsedniku obezbeđuje da odgovori na dokaze iznete protiv njega”, rekao je predsedavajući Džeri Nadler.

Odredbe o impičmentu izglasavaju se samo u punom sastavu Predstavničkog doma i sumnja se u to da bi republikanski Senat glasao o uklanjanju predsednika iz Bele kuće.

Različiti pravosudni komiteti proučavaju veći broj različitih stvari u vezi sa predsednikom, uključujući i njegov neuspeh da opravda svoj povraćaj poreza, davanje novca kako bi zaustavio da neprijatne priče postanu javne i zbog korišćenja novca poreskih obveznika za predsedničke hotele i imovinu.

Izvor: Glas Amerike