Kompanija „Jumko“ dnevno proizvede 20.000 maski – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Kompanija „Jumko“ dnevno proizvede 20.000 maski

Kompanija „Jumko“ dnevno proizvede 20.000 maski

Foto: srbija.gov.rs

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin obišao je danas u Vranju proizvodne pogone kompanije „Jumko”, u kojoj se, od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji usled epidemije koronavirusa, izrađuje zaštitna oprema.

Vulin je tom prilikom istakao da se u ovakvim vremenima najbolje vidi koliko je važno imati svoju privredu i svoju industriju.

On je ocenio da odluka predsednika Republike Aleksandra Vučića da sačuva i ojača odbrambenu industriju Srbije tek sada pokazuje svoje prave rezultate.

Čitava domaća odbrambena industrija radi za potrebe države Srbije, za potrebe svih naših građana, i time pokazuje koliko je važno imati sopstvenu industriju i znanje, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, država to ume da ceni i naša odbrambena industrija u nekim budućim, mirnim i sigurnim vremenima može da računa na to da će imati podršku svoje zemlje, baš kao što je ona podržala svoju zemlju.

Vulin je naveo da se „Jumko“ iz Vranja prilagodio potrebama vanrednog stanja, zapravo potrebama svih građana i da sada proizvodi baš ono što nam je najviše potrebno.

Ova kompanija je svoju proizvodnju povećala na 20.000 zaštitnih maski dnevno i time su već opremili najveći broj javnih ustanova u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, čime su značajno doprineli i bezbednosti i očuvanju zdravlja i sigurnosti svih pripadnika Vojske Srbije, ukazao je ministar.

Zahvaljujem svim ovim radnicima što rade ovako vredno, uporno, što niko od njih nije postavljao pitanje koliko i da li treba da radi, već su na usluzi svojoj zemlji, svojoj vojsci, svom narodu, rekao je ministar.

Generalni direktor kompanije „Jumko“ Branislav Trajković naglasio je da je nakon uvođenja vanrednog stanja „Jumko“ kao odgovorna državna kompanija uvela krizni štab koji 24 časa dnevno preduzima sve mere na zaštiti zaposlenih.

Od prošle nedelje krenuli smo maksimalno sa proizvodnjom maski. „Jumko“ je više hiljada maski i stotina skafandera prvo donirao bolnicama u Vranju, Bujanovcu, Vladičinom Hanu, Bosilegradu, raznim socijalnim institucijama, rekao je Trajković, objasnivši da „Jumko“ izrađuje maske od najkvalitetnijeg pamuka.

Rad je organizovan u više smena, a svaki od 1.200 radnika angažovanih na proizvodnji maski ima neophodna zaštitna sredstva za rad.

Tokom posete kompaniji „Jumko“, ministar Vulin, u pratnji komandanta Četvrte brigade Kopnene vojske brigadnog generala Slobodana Stope, obišao je i radnu jedinicu balistike kompanije „Jumko“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Izvor: srbija.gov.rs