Kompanija „Merk“ pomaže konkurentu „Džonson i Džonson“ da proizvodi vakcinu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Kompanija „Merk“ pomaže konkurentu „Džonson i Džonson“ da proizvodi vakcinu

Kompanija „Merk“ pomaže konkurentu „Džonson i Džonson“ da proizvodi vakcinu

Farmaceutska kompanija Merk (Merck & Co.) pomoći će svom rivalu „Džonsonu i Džonsonu“ da pravi nedavno odobrenu vakcinu protiv koronavirusa, kako bi se ubrzao proces proizvodnje te vakcine, potvrdio je jedan zvaničnik Bajdenove administracije.

Bela kuća nastoji da ubrza proizvodnju vakcine koja se daje u jednoj dozi. Zvaničnici navode da je kompanija „Džonson i Džonson“ naišla na neočekivane probleme u proizvodnji, i proizivela samo 3,9 miliona doza pre nego što je, u subotu, njena vakcina dobila dozvolu za hitnu upotrebu. Kompanija je saopštila da je na putu da do kraja juna dostavi 100 miliona doza.

Merk, koji je u januaru odustao od razvoja sopstvene vakcine protiv Kovida 19, saopštio je prošlog meseca da radi na planu da svoje proizvodne kapacitete otvori za druge proizvodjače vakcina.

Očekuje se da će, uz pomoć Merka, Džonson i Džonson uspeti da ispuni svoje obaveze i proizvede čak više vakcina nego što je planirano, ali Bela kuća nije još saopštila više detalja.

Predsednik Džo Bajden trebalo bi da objavi partnerstvo Merka sa kompanijom Džonson i Džonson kasnije tokom dana. Vest je prvo objavio Vašington post.

Izvor: Glas Amerike