Kongres poništio Trampov veto na zakon o odbrani – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Kongres poništio Trampov veto na zakon o odbrani

Kongres poništio Trampov veto na zakon o odbrani

Republikanci u Senatu, stranka predsednika Donalda Trampa, glasali su da ponište njegov veto, prvi put u skoro četiri godine njegovog mandata, i tako omogućili usvajanje Zakona o nacionalnoj odbrani, kome se Tramp snažno protivio. Trampov veto ranije ove nedelje je poništen u Predstavničkom domu. Predsedniku mandat ističe za 20 dana.

Na sednici koja je, neuobičajeno, održana na prvi dan nove godine, Senat je glasao sa 81 glasom za i 13 protiv, čime je postignuta dvotrećinska većina neopohodna da bi se poništio predsednički veto. Zakon je usvojen uz podršku obe stranke, dva dana pre nego što novi Kongres, u nedelju, položi zakletvu. Osam ranijih predsednikovih veta je ostalo na snazi.

Senatori su prethodno, tokom proceduralnog izjašnjavanja, sa 80 glasova ZA i 12 PROTIV, izglasali ograničavanje debate na 30 sati, čime je otvoren put za konačno glasanje o Trampovom vetu.

Bilo je to prvo značajno razilaženje republikanaca od predsednika Trampa.

Tramp je odbio da potpiše Zakonu o nacionaloj odbrani, u iznosu od 740 milijardi dolara, zato što se njime ne ukidaju određene pravne zaštite za tehnološke kompanije. Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, u ponedeljak je izglasao poništavanje veta.

Članovi Kongresa iz republikanske stranke obično su stajali uz predsednika za vreme njegove burne četiri godine u Beloj kući. Od kada nije uspeo da osvoji drugi mandat, Tramp ih je oštro kritikovao što nisu u potpunosti podržali njegove nepotvrđene navode o izbornim prevarama, kao i zato što su odbacili njegov zahtev da izglasaju veću novčanu pomoć pogođenima Kovidom-19, i iskazali spremnost da ponište njegov veto na zakon o odbrani.

Demokrate su, koje su u neuobičajenom slaganju sa Trampom pozdravile njegov zahtev da novčana pomoć iznosi 2.000 dolara, žele da iskoriste zakon o nacionalnoj odbrani da bi izdejstvovali brzo glasanje o zakonskom predlogu koji bi Amerikancima doneo veći ček od onoga na 600 dolara koji je već odobren. Neki republikanci takođe podržavaju veću novčanu pomoć.

Svetla u kancelarijama u američkom Kapitolu 30. decembra 2020. Senatori su razmatrali odluku o odobravanju čekova pomoći Amerikancima pogođenim pandemijom,u iznosu od 2.000 dolara.
Svetla u kancelarijama u američkom Kapitolu 30. decembra 2020. Senatori su razmatrali odluku o odobravanju čekova pomoći Amerikancima pogođenim pandemijom,u iznosu od 2.000 dolara.

Međutim, vođa republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, je blokirao te pokušaje pošto je pitanje većih novčanih isplata pridodao drugom zakonskom predlogu, koji sadrži odredbe o društvenim medijima i izborima koje će demokrate sigurno odbaciti, a ostaje malo vremena za manevarski prostor pre nego što novi sastav Kongresa položi zakletevu u nedelju.

Tramp, koji se vratio u Vašington u četvrtak iz svog privatnog kluba na Floridi, pojačao je pritisak na republikance i kritikovao stranačke lidere što ga nisu podržali u slučaju ta dva zakona.

„Slabo i umorno republikansko “rukovodstvo” će dozvoliti da se usvoji loš zakon o odbrani”, rekao je odlazeći predsednik u seriji tvitova protekle nedelje. “Ako republikanci ne žele da budu potpuno poraženi, treba da hitno usvoje predlog o isplati 2.000 dolara.”

Tenzija među republikancima raste i zbog plana nekih konzervativaca da ulože prigovor u sredu, kada novi Kongres bude zvanično brojao glasove Elektroskog koledža kojima se potvrđuje pobeda demokrate Džoa Bajdena, pre nego što položi zakletevu 20. januara.

Mekonel, koji je javno priznao Bajdenovu pobedu, u razgovoru sa drugim članovima svog kokusa je postavio pitanje o planovima republikanskog senatora Džoša Holija da uloži prigovor, prenose američki mediji. Očekuje se da će najmanje 140 republikanaca u Predstavničkom domu uložiti slične prigovore, iako Kongres ima pretežno ceremonijalnu ulogu u potvrdi glasova Elektroskog koledža, preneo je CNN.

Mekonelovi predstavnici nisu odgovorili na pitanja agencije Rojters o tome kako komentarišu planirane manevre, koji bi mogli da pokrenu dugu debatu u Senatu ali bez šanse da promene izborni rezultat.

Izvor: Glas Amerike