Konkurs za javne radove za osobe sa invaliditetom – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Konkurs za javne radove za osobe sa invaliditetom

Konkurs za javne radove za osobe sa invaliditetom

Nacionalna služba za zapošljavanje je raspisala konkurs za javne radove na kojima će teže zapošljive kategorije radnika moći da se zaposle na četiri meseca sa svim plaćenim doprinosima. Naknada za takav posao povećana je za više od 20 odsto a iz budžeta je u tu svrhu izdvojeno 550 miliona dinara. Od ove godine opštine prve i druge kategorije razvijenosti, mogu da na tim radovima zaposle samo osobe sa invaliditetom.

Mesečna naknada za javne radove, odlukom Vlade povećana je sa 18.000 dinara, na 22.000 dinara i plaćeni prevoz.

Za programe zapošljavanje osoba sa invaliditetom Ministarstvo rada izdvojilo je 270 miliona dinara, pedeset miliona više nego prethodne godine. Sve više se vodi računa da osobe u invalidskim kolicima mogu da uđu u sve objekte.

Na Arhitektonskom fakultetu studenti uče da nove zgrade projektuju tako da im mogu prići osobe sa invaliditetom.

„Za svaki budući infrastrukturni projekt izgrađen u Srbiji, moraju već u početku da uzmu u obzir pristupačnost osobama sa invaliditetom. Neće biti pojedinačni slučajevi, već pravilo da mora da se tako postupa“, kaže ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

U manje razvijenim opštinama u Srbiji posao će moći da dobiju i radno sposobni nezaposleni koji na posao čekaju duže od 18 meseci. Rok za podnošenje prijava za javne radove je 29. mart.

Izvor: RTS