Home » Srbija » Koridorima Srbije putari nametnuli automobile i mobilne

Koridorima Srbije putari nametnuli automobile i mobilne

Javno preduzeće Koridori Srbije danas je saopštilo da ne postavlja uslove pri sklapanju ugovora sa izvođačima radova na putevima, već da su oni u skladu sa zahtevima međunarodnih finansijskih institucija.

nesreća udes babićFoto: Tanjug/printcreen

Koridori Srbije su reagovali na današnje pisanje portala Insajder, da nabavljaju automobile i mobilne telefone preko tendera za izgradnju autoputeva.

“Nabavka automobila predstavlja realnu potrebu ove vrste projekta i kao jasno prepoznata, sastavni je deo specifikacija FIDIC ugovora o građenju, koji nisu propisali Koridori Srbije već Međunarodna asocijacija inženjera konsultanata”, navodi se u saopštenju Koridora.

Dodaje se da su svi izvođači birani po kriterijumu najniža ponuđena cena koja pored vrednosti radova podrazumeva i nabavku ostale opreme, pa i automobila.

“Neosnovana je i zlonamerna pretpostavka da bi se nabavkom kroz drugu vrstu postupka ostvarila veća ušteda i kontrola”, naveli su Korodorima povodom pisanja Insajdera.

“Netačno je da je izbegnuta obaveza da se raspiše posebna javna nabavka, jer automobili jesu nabavljeni preko tendera u skladu sa strogim procedurama Međunarodnih finansijskih institucija koje kontrolišu svaki korak i uslove u postupku sprovođenja tendera, ugovaranja i same realizacije projekta”, naveli su Koridori.

Istaknuto je i da se usluge mobilne telefonije u tom preduzeću nabavljene primenom Zakona o javnim nabavkama, kao što to čine i druga javna preduzeća.

Potral Insajder je naveo da su Koridori Srbije od bugarske kompanije Trejs, u čijem automobilu se nalazio direktor Koridora Zoran Babić u trenutku saobraćajne nesreće u kojoj je jedna žena poginula, od predviđenih 12 do sada dobili 10 vozila.

“Na taj način praktično je izbegnut tender za kupovinu vozila, a sve to platili su građani Srbije”, navodi se na sajtu Insajdera i dodaje da “automobili, njihovo održavanje, mobilni telefoni samo su deo troškova koje građani Srbije plaćaju, a koji su ugrađeni u cenu izgradnje autoputa”.

Insajder je podsetio da je za nabavku vozila preko ugovora o izgradnji puta javnost u Srbiji praktično slučajno saznala. Naime, vozilo koje je koristio direktor Koridora Srbije Zoran Babić, a koje je učestvovalo u nedavnoj saobraćajnoj nesreći na naplatnoj rampi Doljevac kod Niša, vodilo se upravo na firmu Trejs, dok je vozač zaposlen u Koridorima.

“Imajući u vidu umanjenu mogućnost kontrole prilikom ovakvih nabavki, postavlja se pitanje da li je zapravo otkriven još jedan mehanizam koji otvara prostor za legalizovanje korupcije”, naveo je Insajder.

Izvor: MONDO Vesti