Kosovo otvorilo ambasadu u Jerusalimu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Kosovo otvorilo ambasadu u Jerusalimu

Kosovo otvorilo ambasadu u Jerusalimu

Kosovo je otvorilo ambasadu u gradu Jerusalimu u Izrraelu – čime se pridružilo Sjedinjenim Državama i Gvatemali – jedinim zemljama koje svoja diplomatska predstavništva imaju u gradu koji se nalazi u središtu izraelsko-palestinskog spora.

Kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore objavilo je na drušvenoj mreži Tviter da je otvaranjem ambasade obećanje dato u Ovalnoj kancelariji konačno ispunjeno.

Ambasada Republike Kosova u Jerusalimu biće snažno posvećena povećanju bilateralne saradnje i jačanju međunarodnog subjektiviteta države Kosovo“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore.

Termin ceremonije zvaničnog otvaranja kosovskog diplomatskog predstavništva u Jerusalimu nije obelodanjen.

Imajući u vidu da visoki zvaničnici Kosova nisu mogli da prisustvuju otvaranju ambasade u Jerusalimu zbog pandemije korona virusa, Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je naložilo otpravniku poslova u Izraelu da otkriije ploču zajedno sa ministrom spoljnih poslova Izraela Gabrijelom Aškenazijem i uz državnu zastavu je postavi na zgradi ambasade Kosova u Jerusalimu“, navodi su u saopštenju kosovskog ministarstva.

Veze sa Kosovom Izrael u širem smislu vidi kao deo normalizacije odnosa sa arapskim i zemljama sa većinskim muslimanskim stanovništom – u skladu sa sporazumima postignutim u vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa, izvestila je agencija Rojters.

Vasel Abu Jusuf, član izvršnog odbora Organizacije za oslobođenje Palestine izjavio je da je otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu u suprotnosti sa rezolucijama Ujedinjenih nacija i da, kako se izrazio, slabi borbu za ostvarenje palestinskih ciljeva.

Otvaranje kosovskog diplomatskog predstavništva u Jerusalimu bila je jedna od tačaka sporazuma o ekonomskoj saradnji Kosova i Srbije postignutog u Vašingtonu, septembra 2021, uz posredovanje Sjedinjenih Država i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Ubrzo nakon objave o postizanju tog sporazma Izrael je priznao nezavisnost Kosova. U skladu sa delom sporazuma sa kojim se saglasila Srbija ima rok do 1. jula 2021. da svoje diplomatsko predstavništvo iz Tel Aviva prebaci u Jerusalim.

Inače, Češka je u četvrtak u Jerusalimu otvorila kancelariju koja predstavlja ogranak ambasade te zemlje u Tel Avivvu – što je naišlo na osude Palestine i država članica Arapske lige.

Status Jerusalima jedna je od najtežih prepreka za postizanje mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca, koji nastoje istočni deo grada Jerusalima bude prestonica njihove buduće države.

To područje Izrael je zauzeo tokom rat na Bliskom istoku 1967.

Izrael je Istočni Jerusalim anektirao nakon sukoba 1967. što je trenutno međunarodno nepriznato faktičko stanje.

Izvor: Glas Amerike