Home » Srbija » Kosovske vlasti “zamrzavaju” takse? Opet bi u Interpol

Kosovske vlasti “zamrzavaju” takse? Opet bi u Interpol

Iz Prištine stižu najave da bi takse koje su uvedene na robu iz Srbije mogle da budu “suspendovane” pod pritiskom SAD. U međuvremenu, Kosovo ponovo traži prijem u Interpol.

carina, đerdap, granica, dunav, prevojnicaFoto: Mondo/Goran Sivački

Kosovski ministar zdravlja i potpredsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Uran Ismaili izjavio je da postoji mogućnost da takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine budu suspendovane, ali ne potpuno ukinute, preneli su danas prištinski mediji.   

“Sjedinjene Američke Deržave nam poručuju da napravimo strateški potez i ne žele da ukinemo takse, jer smatraju da je to odluka države Kosovo, ali nam kažu da ih suspendujemo na 120 dana, kako bi imali prednost u dijalogu sa Srbijom”, rekao je Ismaili, dodajući da bi to “ojačalo pregovaračku poziciju Kosova”.

Prošlo je nekoliko meseci otkako je vlast u Prištini uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, što je podelilo političare u južnoj srpskoj pokrajini.

Najtvrđi stav ima premijer Ramuš Haradinaj, koji nije ni za suspenziju, a još manje ukidanje taksi. Međutim, predsednik tzv. Kosova Hašim Tači je drugačijeg stava, kao i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji koji je i predložio suspenziju na takse u trajanju opd 120 dana.

Prištinski mediji tvrde da je uvođenje taksi u prethodna tri meseca, nanelo štetu Srbiji od oko 100 miliona evra.

Pozivajući se na podatke Statističke agencije Kosova, list “Zeri” piše da je u novembru 2017. godine Srbija izvezla na Kosovo robu vrednu gotovo 37 miliona evra, a godinu dana kasnije je ta suma pala na 15,3 miliona evra. 

Vrednost srpskog izvoza na Kosovo je u decembru 2017. iznosila 46,7 miliona evra, a godinu nakon toga 5,3 miliona evra.

U međuvremenu, potvrđena je vest da takozvano Kosovo ponovo želi prijem u Interpol.

Ovo je potvrdio šef kabineta kosovskog ministra unutrašnjih poslova Mentor Tahiri, avodeći da je zahtev podnet 31. januara.

Novembra prošle godine, samoproglašeno Kosovo je probalo da uđe u Interpol, ali je tada, većinom glasova predsdtavnika zemalja-članica ove organizacije, to sprečeno.   

Izvor: MONDO Vesti