Home » Srbija » Kosovski parlament u rasulu, opozicija bojkotuje

Kosovski parlament u rasulu, opozicija bojkotuje

Redovna sednica kosovskog parlamenta prekinuta je danas nakon što su poslanici opozicionih stranaka – Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje napustili sednicu. Neizvesno i usvajanje sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

kosovski parlament, skupština kosova Foto: Youtube/Screenshot/BBC News

Kratko nakon što je opozicija napustila sednicu, predsednik Kadri Vesleji je održao sednicu predsedništva, a potom saopštio da u stvarnim okolnostima plenarnu sednicu nije moguće nastaviti.

“U okolnostima u kojima smo, nastavak se odlaže za sutra u isto vreme”, rekao je Veselji.
Iako je bilo najavljeno, očito je da kosovski parlament neće danas moći da održi ni vanrednu sednicu na kojoj bi se glasalo o Sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Kosovski parlament, naime, više ne može da obezbedi kvorum ni za redovna zasedanja za šta je potrebno više od polovine poslanika, dok je za ratifikaciju demarkacije potrebna dvotrećinska većina, odnosno najmanje 80 poslaničkih glasova.

Kosovski mediji su preneli da DSK traži raspuštanje parlamenta.

Opozicioni poslanici su napustili sednici pošto poslanici vladajućih stranaka odbili da glasaju za predlog preporuka za interpelaciju premijera Ramuša Haradinaja, u vezi odluke o povećanju plata članovima kosovske vlade.

Šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti je rekao da se neće vraćati na sednicu dok ne bude završeno glasanje o preporukama.

Na dnevnom redu je i parlamentarna rasprava o izveštaju 100 dana rada Vlade na zahtev potpredsednika Skupštine Kujtima Šalje i šest poslanika.

Izvor: MONDO Vesti