Kragujevac dobija novi Zavod za transfuziju krvi – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Kragujevac dobija novi Zavod za transfuziju krvi

Kragujevac dobija novi Zavod za transfuziju krvi

Novi Zavod za transfuziju krvi biće formiran u Kragujevcu i u početku će funkcionisati u okviru ovdašnjeg Kliničkog centra, koji će za tri do četiri godine biti rekonstruisan, odnosno dobiće novi izgled. To je najavio v.d. direktora ove zdravstvene ustanove, Predrag Sazdanović i dodao da će na ovaj način u svakom momentu biti obezbeđene sve zalihe krvi za pacijente Kliničkog centra Kragujevac.

„Kao posledica izmena Zakona o transfuzijskoj medicini, definisano da je se novi zavod za transfuziju formira u Kragujevcu. Pored postojećeg Istituta za transfuziju krvi u Beogradu, i zavoda u Novom Sadu i Nišu uz satelitske organizacije u Subotici i Užicu, treći zavod u Srbiji biće formiran u Kragujevcu. Sadašnja Služba za snabdevanje krvlju i krvnim produktima Kliničkog centra Kragujevac imaće snažnu podršku u okviru zdravstvene ustanove, kroz kadar, opremu i postojeći prostor u početku, do potpunog formiranja novog zavoda”, v.d. direktora Kliničkog centra Kragujevac najavio je prof. dr Predrag Sazdanović.

Prema njegovim rečima, formiranjem novog Zavoda za transfuziju krvi u Kragujevcu, samo će biti pojačana infrastruktura neophodna za pacijente ove zdravstvstvene ustanove.

„Za tri do četiri godine, očekujemo novi, rekonstruisani klinički centar, sa novom strukturom rada i u ovom trenutku anticipiramo te događaje formiranjem novog zavoda za transfuziju. Budući zavod će pokrivati malo veću teritoriju, prema utvrđenim pravilnicima, načinu rada i obavezama prema drugim zdravstvenim ustanovama, kao što su opšte bolnice. Suština je da Klinički centar Kragujevac snažno podržava formiranje budućeg zavoda za transfuziju, a sa druge strane, svi naši pacijenti i ubuduće će imati dovoljne zalihe krvi”, kaže Sazdanović.

Naglašava da je za formiranje budućeg Zavoda za transfuziju potrebno da se ispune određeni zakonski okviri u okviru izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, uz ostale akte, kao što je akt o osnivanju, izmena plana mreže zdravstvenih ustanova u Srbiji, što je posao Ministarstva zdravlja.

“Suštinski je važno istaći da su ljudi koji rade u budućem Zavodu za transfuziju iz Kliničkog centra Kragujevac. Reč je o vrlo iskusnim transfuziolozima i sa punim poverenjem znamo da će taj zavod ubuduće raditi kako treba. Za početak, zavod će funkcionisati u okviru Kliničkog centra Kragujevac, a kako se bude razvijao sa svojim aktivnostima, tražiće se drugi prostor“, zaključio je v.d. direktora Kliničkog centra Kragujevac, Predrag Sazdanović.

Izvor: Klinički centar Kragujevac, InfoKG, Branko Vukašinović