Kragujevac se zalaže za zaštitu i unapređenje brenda “Šumadijska šljivovica“ – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Kragujevac se zalaže za zaštitu i unapređenje brenda “Šumadijska šljivovica“

Kragujevac se zalaže za zaštitu i unapređenje brenda “Šumadijska šljivovica“

 

Kragujevac je jedan od učesnika projekta “Šumadijska šljiva”, kojim je između ostalog, predviđena izrada elaborata za zaštitu geografskog porekla i usvajanje zajedničke recepture i tehnologije za proizvodnju “Šumadijske šljivovice” i uspostavljanje novog turističkog proizvoda, pod nazivom “Rakija turistička tura”. Nosilac projekta je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, a finansira ga sa 350.000 franaka, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Zbog toga je Gradsko veće dalo saglasnost na zaključenje Sporazuma o partnerstvu između grada Kragujevca i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

“Cilj je uspostavljanje regionalnog sistema za prognozu i zaštitu šljiva od bolesti koji će biti kompatibilan i umrežen sa nacionalnim, poboljšanja znanja proizvođača šljiva i mekih rakija, kao i povećanja kapaciteta udruženja proizvođača voća”, saopšteno je sa sednice Gradskog veća.

Pored Kragujevca, u projektu učestvuju opštine Aranđelovac, Topala, Rača, Knić, Batočina i Regionalna asocijacija proizvođača rakije “Šumadijska rakija”.

Projekat se kroz program podrške Ruralnom i regionalnom razvoju Republike Srbije, finansira sredstvima Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Izvor: InfoKG, Branko Vukašinović