Kraj posta, postepeno prelaziti na mrsnu hranu – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Kraj posta, postepeno prelaziti na mrsnu hranu

Kraj posta, postepeno prelaziti na mrsnu hranu

Nakon višenedeljnog božićnog posta, često preteramo s mrsnom hranom, što nikako ne može biti dobro za organizam.

Ishrana nakon posta treba da bude umerena, kako organizam ne bi pretrpeo šok. Naime, prelazak sa posne ishrane na mrsnu, može loše da utiče na naše zdravlje i zato je važno da namirnice uvodimo postepeno.

Post podrazumeva posebnu vrstu ishrane koja isključuje sve namirnice životinjskog porekla. Ukoliko ste postili ceo Božićni post, sada vam neće biti lako da se vratite na mrsnu hranu, jer ona sadrži veće količine masti.

Prema rečima lekara, nakon završenog posta naš organizam navikao se na namirnice biljnog porekla, stoga prelaz na mrsnu hranu mora biti postepen.

„Preporuke su da se počne sa namirnicama sa smanjenim sadržajem životinjske masti, ako govorimo o mlečnim proizvodima da to budu prevashodno recimo jogurt, kiselo mleko mladi sir, znači proizvodi sa smanjenim sadržajem mlečne masti, a kada govorimo o mesu da to ipak budu piletina, ćuretina, takozvana mršava mesa uz naviku zadržavanja, ribe bar dva do tri puta na nedeljnom nivou“, kaže dr Radmila Velicki, Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Zato se potrudite da budete umereni kada je hrana u pitanju, i trudite se da se vaša ishrana i stil života ne razlikuju drastično u odnosu na period pre praznika.

Izvor: RTV