Kreće popisivanje nepokretnosti u još 45 opština – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Kreće popisivanje nepokretnosti u još 45 opština

Kreće popisivanje nepokretnosti u još 45 opština

 

U 45 opština u Srbiji uskoro se kreće u popis nepokretnosti, kako bi se utvrdilo ko ne plaća porez, što je nastavak projekta „Reforme poreza na imovinu“.

Taj projekat su u devet opština istočne Srbije partnerski sprovele Vlade Srbije i Švajcarske, prenela je RTS.

„Imaćemo veće prihode u budžetu, a s druge strane postići ćemo i određenu pravičnost u naplati poreza, jer oni koji već sada plaćaju, neće imati veće namete a biće motivisani kad vide da svi oni koji do sada nisu plaćali ovoga puta plaćaju“, objašnjava državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Kasalović.

porez kamata ekonomija novac dinar evro

Ilustracija sxc.hu

„Rezultati ovih devet pilot opština u istočnoj Srbiji pokazuju da je sada oko 18.000 novih objekata koji nisu bili u evidenciji uvedeno, da je naplata negde između 20 i 80 procenata veća poreza na imovinu“, kaže Zoran Kasalovic.

„To su preko 325 ljudi koji idu na teren narednih šest meseci koje Švajcarska finansira. Za tu pomoć su mogle da apliciraju lokalne samouprave koje imaju ispod 100 hiljada stanovnika. I od njih se prijavila 91 što je bilo stvarno iznad svakog očekivanja“, rekao je šef švajcarskog projekta za poreze Aleksander Grunauer.

„Švajcarska Vlada je donirala milion švajcarskih franaka za najuspešnije lokalne samouprave, one koje će najviše da unaprede oporezivanje imovine, ta sredstva mogu da se potroše na razvojne projekte u toj lokalnoj samoupravi“, objašnjava Grunauer.

Podstrek za širi popis nepokretnosti bio je uspešan pilot- projekat u devet opština istočne Srbije.

Projekat traje četiri godine, a popisivači su sa biroa za nezaposlene.

Zbog velikog interesovanja, donator je listu od 40, proširio sa još pet opština.

Na pragu da to postigne, Požarevac beleži visok procenat naplate poreza.

„Tokom godine su popisani novi objekti i došli smo do neverovatnih 115 procenata. To je dobar rezultat za lokalnu poresku administraciju, posebno zato što su ta sredstva izvorni prihodi lokalne samouprave“, rekao je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

„Projekat u Pirotu počinje od aprila angažovanjem 12 popisivača na terenu koji će obilaziti ulice i seoska naselja. Molimo građane za strpljenje, za saradnju, da daju sve potrebne informacije i neophodnu dokumentaciju“, kaže šef Poreske uprave u Pirotu Ivana Malinović, prenela je RTS.

 

Izvor: Tanjug