Krov nad glavom za 40 izbegličkih porodica u Somboru – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Krov nad glavom za 40 izbegličkih porodica u Somboru

Krov nad glavom za 40 izbegličkih porodica u Somboru

Dodeljeni su stanovi deo su “Potprojekta 4”, čija je vrednost veća od 18 miliona evra, od kojih je više od 16 miliona iz donacije Regionalnog stambenog programa, a nešto više od dva miliona evra je nacionalna kontribucija.

Uručenju ključeva prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je istakao da ključeve stanova danas dobijaju naši sugrađani, koji su bežeći od ratne stihije na prostorima bivše Jugoslavije, našli mir i utočište u Srbiji.

Dodao je da je država, iako je od tih tužnih događaja prošlo i više od 20 godina, tek danas u prilici da im pomogne da dobiju pristojan dom za njihove porodice.

Dačić je ukazao da još uvek postoje mnoga teška i otvorena pitanja u odnosu sa našim susedima, i da smo svedoci stalnih pritisaka i zamena teza u međusobnim odnosima.

Podsetio je da se još traga za nestalima i još uvek mnoge porodice čekaju odgovore o sudbini svojih najmilijih.

“Zato, sa ovog mesta, želim da vam uputim poruku nade i zamolim da slavimo život. Da ovaj dan bude vaš novi početak na putu ka nekoj lepšoj i bezbrižnijoj budućnosti, za koju svi mi u vladi naporno radimo”, rekao je Dačić, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dačić je podsetio da je Srbija sa EU ostvarila uspešnu saradnju oličenu upravo u Regionalnom stambenom programu, čiji je cilj da stambeno zbrine i obezbedi sve porodice sa prostora bivše Jugoslavije koje imaju status izbeglih lica.

Program se sprovodi u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.

Dačić je dodao da je Program finansiran kroz donatorska sredstva, te da veliku zahvalnost dugujemo EU kao najvećem donatoru, kao i svim državama pojedinačnim donatorima.

Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

Komesarijat za izbeglice i migracije je vodeća institucija koja sprovodi program u Srbiji, dok proces izbora korisnika sprovode u saradnji sa lokalnim samoupravama, uz nadzor i stručnu pomoć UNHCR-a i OEBS-a.

U okviru Potprojekta 4 planirano je useljenje u 1.233 stambene jedinice, u više lokalnih samouprava.

Izvor: rts.rs