Kurti: Dijalog sa Srbijom ne može biti među dva glavna prioriteta – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Kurti: Dijalog sa Srbijom ne može biti među dva glavna prioriteta

Kurti: Dijalog sa Srbijom ne može biti među dva glavna prioriteta

Aljbin Kurti, lider Pokreta Samoopredeljenje stranke koja je osvojila najviše glasova na kosovskim parlamentarnim izborima, izjavio je da želi da ojača državu Kosovo i da je napravi potpuno funkcionalnom, demokratskom i suverenom.

Državu u kojoj će dva glavna prioriteta naše vlade biti radna mesta i pravda, pobedu smo odneli upravo na ta dva konta – poslovima i pravdi“, rekao je Kurti u intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike.

„Biće nam potrebne investicije koje će povećati broj radnih mesta, vladavina prava kako bismo sprečili i izvršili prevenciju korupcije u institucijama. S druge strane, potrebno je da delujemo u situaciji rasprostranjene pandemije Kovida„, rekao je Kurti – dodavši da je za to potrebno sprovesti masovnu vakcinaciju građana Kosova.

Glas Amerike: Gde ćete naći vakcine za građane?

Kurti: Orijentisani smo prema Zapadu, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama. Ministar zdravlja i ja kao premijer nastojaćemo u saradnji sa vlastima u Briselu da obezbedimo vakcine za naše građane. Za to izdvajamo adekvatna sredstva i radimo na programima socijalnih grupa koje bi prioritetno trebalo da budu vakcinisane.

Glas Amerike: Moglo bi se reći da izbegavate da pomenete vaš politički izazov – dijalog sa Srbijom. Evropska unija i Sjedinjene Države pozivaju vas da to učinite prioritetom. Kako biste odgovorili na njihov zahtev?

Kurti: Dijalog sa Srbijom ne treba zanemariti, ali takođe verujem da ne može biti među dva glavna prioriteta.

Glas Amerike: Čak i ako predsednik Bajden traži da bude prioritetan?

Kurti: Verujem da ćemo sa predsednikom Bajdenom imati odlične odnose. Takođe, verujem da bi dijalog sa Srbijom trebalo da ima novo poglavlje i da se udalji od transakcionog pristupa prethodne administracije – u transformativni i transatlantski. Nadam se da ćemo, kada budemo seli sa timovima predsednika Bajdena i Stejt departmenta, u vezi sa odnosima sa Srbijom – dobro sarađivati i na pravi način se baviti tim pitanjem. Započeti čvrst dijalog koji bi trebalo da se bude okončan sveobuhvatnim sporazumom. Ali, na početku mandata zaista je potrebno da razmišljam o pandemiji Kovida 19 – radnim mestima i ostvarenju pravde. Imaću ministra spoljnih poslova, zvaničnika zaduženog za pregovore, razgovore i dijalog, nazovite to kako god želite, sa Srbijom. Ali, Kosovo treba da ojača kao suverena država i kao narod koji je najviše naklonjen Sjedinjenim Državama. Ne samo u Evropi.

Glas Amerike: Dakle, nema promena u odnosima Kosova i Sjedinjenih Država, čak ni sa vama na premijerskoj poziciji… Imajući u vidu da vas mnogi vide kao krajnjeg levičara?

Kurti: Ne uopšte. Mi smo politički pokret levog centra, deo smo progresivnog saveza u kom je američka Demokratska partija naša sestrinska stranka. Mislim da će se odnosi između Kosova i SAD produbiti u smislu političke, ekonomske i vojne saradnje.

Glas Amerike: Vidite li bilo kakve izazove u učvršćivanju vlasti na Kosovu, imajući u vidu da je potrebno izabrati novog predsednika, za šta vaša partija nema dovoljno glasova – uprkos ubedljivoj pobedi na izborima?

Kurti: Niti je moja želja, niti težnja da konsolidujem vlast, već da budem u službi građana. Mislim da ćemo, kada izaberemo predsednika parlamenta i vlade, izabrati i novog predsednika. Jer je strankama koje su poražene na izborima u interesu, uz to što je tako nešto razumno, da predsednik bude izabran – pa makar se izjasnile protiv.

Glas Amerike: Da li ste spremni da sarađujete sa njima?

Kurti: Naravno, želim da sarađujem sa opozicijom posvećenije od bilo koje druge kosovske vlade posle rata.

Izvor: Glas Amerike