Kurti: Tužićemo Beograd zbog genocida, nema pomirenja bez izvinjenja – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Kurti: Tužićemo Beograd zbog genocida, nema pomirenja bez izvinjenja

Kurti: Tužićemo Beograd zbog genocida, nema pomirenja bez izvinjenja

Obraćajući se u parlamentu, na posebnoj sednici povodom jučerašnjeg Dana žena, kojoj prisustvuju i navodne žrtve seksualnog nasilja tokom poslednjeg rata, Aljbin Kurti je rekao da se njegoa vlada „dobro priprema da tuži zvanični Beograd pred Međunarodnim sudom pravde, ali je dodao da je to dug put“.

„To će biti dug put, jer želimo da budemo sigurni da ćemo biti uspešni u tom procesu. Ali, počeli smo da radimo u tom pravcu“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da će u nastavku dijaloga sa Beogradom zahtevati da zvanični Beograd bude odgovoran za sve štete koje je, kako je kazao, „pretrpelo Kosovo, a tražiće i pravdu za žrtve seksualnog nasilja“.

„Do sada se o tim slučajevima nije razgovaralo u dijalogu sa Srbijom. Mi ćemo se potruditi da se to promeni jer ne može biti pomirenja bez izvinjenja. Bez kažnjavanja ratnih zločina ne može biti smirenja „, rekao je Kurti.

Kao premijer, kazao je, ima obavezu da radi na tome da navodni ratni zločini počinjeni od srpskih snaga tokom proteklih sukoba budu kažnjeni.

Prema njegovim rečima, „ćutanje i nečinjenje štiti zločin“.

Izvor: rts.rs