LONČAR: Zdravstveni sistem u boljem stanju – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » LONČAR: Zdravstveni sistem u boljem stanju

LONČAR: Zdravstveni sistem u boljem stanju

 

Zdravstveni sistem je u boljem stanju nego ranije, ali stvari se ne mogu popraviti preko noći jer je sistem godinama urušavan, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar

On kaže da ponosan je na ostvarene rezultate, kao i na zaposlene u zdravstvenom sistemu Srbije.

– Ovu su njihovi rezultati, jer znam da ni njima nije bilo svejedno dok je naše zdravstvo bilo tretirano kao najgore u Evropi. Imamo kvalitetan i stručan kadar, kome je trebalo pružiti podršku – kaže ministar za Kurir i dodaje da je prema istraživanjima EHCI u okruženju samo Slovenija ispred nas.

Kaže i da je država sada jaka i može da ulaže onoliko koliko poslednjih 50 godina nije ulagano, što znači da se grade novi klinički centri, dečje klinike, bolnice..

– Ali sami moramo da menjamo svest i odnos prema belim mantilima, jer ako imamo strepljenja da čekamo u banci ili kod frizera možemo i moramo da budemo tolerantniji i prema ljudima koji brinu o našem zdravlju – kaže on.

Dodaje da ćemo uskoro biti jedina država u regionu a možda i šire koja svojim građanima omogućava besplatne tretmane na gama i edž sajber nožu.

Smatra da je dobro što se sprema tužba stručnjaka i roditelja protiv šarlatana koji su promovisali antivakcinalne stavove.

– Da li je neko od tih narodnih pevačica i ostalih šarlatana došao u neku od zdravstvenih ustanova da obiđe decu koja su dobila komplikacije od morbila. Da pogledaju u oči lekare i sestre koji se bore da ih izleče od nečega što nije moralo da im se dogodi u 21. veku – pita se Lončar.

Na pitanje o tome što lekari i medicinsko osoblje masovno odlaze iz Srbije, Lončar kaže da je ta pojava poslednjih godina prisutna u gotovo celom svetu i navodi podatak da se u Nemačkoj 2016. zaposlilo 218 lekara iz Srbije, dok je iz Hrvatske bilo više od 400.

– Ne tražim alibi ni opravdanje u ovim podacima jer iskreno žalim zbog oslaska svake osobe koja je mogla svojim znanjem da doprinese našem sistemu. U protekle tri i po godine zaposlili smo više od 9.000 zdravstvenih radnika i odobrili više od 5.500 specijalizacija – naveo je on.

Govoreći o problemu korupcije, kaže da je proklamovao nultu toleranciju u svim oblastima zdravstva bilo da se ona odnosi na javlne nabavke ili odnos pacijent-lekar i da je formirao antikorupciono telo koje je svakodnevno na terenu i provera sve prijave koje im stignu, ali obavlja i vanredne i nenajavljene posete zdravstvenim ustanovama.

Za Zorana Radojčića, prvog na listi „Aleksandar Vučić. Zato što volimo Beograd“ kaže da je vrhunski stručnjak a ako izbor za gradonačelnika padne na njega uveren je i da će taj posao obavljati pođednako kvalitetno.

Izvor: Tanjug