Loša godina za papriku, da li to znači skuplji ajvar – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Loša godina za papriku, da li to znači skuplji ajvar

Loša godina za papriku, da li to znači skuplji ajvar

Kad sezona počne sve se podređuje pripremi ajvara. Stevan je odložio diplomu Pravnog fakulteta i uključio se u porodični posao. Gazdinstvu Petrović valja napraviti 6.000 tegli leskovačkog specijaliteta.

Stevan iz Udruženja „Leskovački ajvar“ kaže da diploma može da čeka a ajvar ne može.

Diplomirani ekonomista Bojan Rajković sedmu godinu sredinom septemba staje pored šporeta. O ovom putu nije sanjao tokom studija. Stigao je sa ženidbom.

„Težak posao jeste, ali ako se napravi dobra organizacija može da se živi dobro od toga“, poručuje Rajković, direktor preduzeća u Vlasotincu

Zet i šurak, inače pravnik, danas zajedno vode firmu.Ove godine udvostručiće proizvodnju, a zaštićeni leskovački ajvar prvi put će se naći i na policama jednog od najvećih stranih trgovinskih lanaca u Srbiji.

Milan Petrović iz Udruženja „Leskovački ajvar“ kaže da je mao želju da uspe i da se čuje za njega i njegovu porodicu u Srbiji.

Proizvođači ne pamte ovako lošu godinu za papriku. Uz manje kiše i više sunca, rod i kvalitet bili bi bolji, a cena znatno niža. Kažu, strpljivo i dugo građena reputacija ne sme da se naruši.

Predsednik Udruženja „Leskovački ajvar“ Stevica Marković smatra da repoznatljivost ne znači ništa, ako se na tržištu nisu dokazali kvalitetom. 

To je i ono što je primarno kod mene i kod članova u Udruženju, da sačuvamo kvalitet na uštrb kvantiteta. Smanjićemo proizvodnju ali kvalitet ne sme to da trpi“, ističe Marković.

Uz velika ulaganja ima proizvođača zadovoljnih prinosom paprike. Na imanju porodice Filipović u Navalinu kod Leskovca u jeku druga berba.

Marko Filipović očekuje preko četiri vagona paprike. Kaže da su uslovi bili loši ali su je više puta prskali i tako je održali.

Podneblje i tradicija tajna su jedinstvenog ukusa i mirisa koji će se širiti leskovačkom kotlinom bar još mesec i po dana. Samo da mraz ne preduhitri povrtare.

Izvor: rts.rs