Makron poziva na ukidanje takse, a onda i na samit Beograda i Prištine – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Srbija » Makron poziva na ukidanje takse, a onda i na samit Beograda i Prištine

Makron poziva na ukidanje takse, a onda i na samit Beograda i Prištine

Pored pisma američkog državnog sekretara Majka Pompea, poruku slične sadržine Kurtiju je poslao i francuski predsednik Emanuel Makron.

Francuska ambasadorka na Kosovu Marin Kristin Butel poslala je Kurtiju pismo koje je napisao i potpisao francuski predsednik Emanuel Makron, prenose pristinski mediji pisanje francuskih.

U pismu Makron je čestitao Kurtiju na izboru za kosovskog premijera, ali je od njega zatražio da ukine taksu na robu iz centralne Srbije, izrazivši spremnost da organizuje samit Beograda i Prištine, zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Boreljom.

“Prvi korak bi trebalo da bude nastavak dijaloga, za koji sam spreman da posredujem, organizovanjem samita u Parizu, uskoro, sa liderima Kosova i Srbije, u saradnji s kancelarkom Merkel i visokim predstavnikom EU Borelom”, napisao je Makron.

“Nastavak dijaloga podrazumeva akcije obe strane: obustavu stopostotne takse od strane Kosova i obustavu kampanje protiv priznavanja Kosova od strane Srbije”, rekao je francuski predsednik u pismu upućenom Kurtiju.

Izvor: rts.rs