Home » Srbija » Malim i srednjim firmama 14 miliona evra na dar

Malim i srednjim firmama 14 miliona evra na dar

Ministarstvo privrede Srbije raspisalo je danas tri javna poziva za raspodelu 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MSPP).

Euri, Euro, Novac, novčanice, Evro, EvriFoto: MONDO/Samir Cacan

Bespovratna sredstva Ministarstva privrede biće dodeljena kroz tri programa podrške – za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i za nabavku opreme.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović kaže da je podrška preduzetnicima jedan od prioriteta Ministarstva u 2019. godini, a pre svega zbog činjenice da je samo prošle godine u sektoru malih i srednjih preduzeća bilo 50.000 više novozaposlenih nego 2017.

“Ono što je kvalitet više u ovoj godini jeste da smo olakšali proceduru za privrednike i sada je potrebno manje dokumentacije, a takođe smo i relaksirali kamatne stope iz kreditnih sredstava koja će biti podrška malim i srednjim preduzećima”, rekao je Stevanović za Tanjug.

Milijarda za opremu

Programom podrške malim preduzećima za nabavku nove opreme u 2019. godini, Ministarstvo je obezbedilo čak milijardu dinara za bespovratna sredstva. Program je koncipiran tako da grant može činiti 25 odsto vrednosti opreme, 70 odsto troškova finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzeća. Stevanović kaže da uslovi koje privrednici za nabavku opreme ili razvojne projekte moraju da ispunjavaju su pozitivno poslovanje u poslednje dve godine i da nisu bili blokirani, a kada je reč za početnike u biznisu da su preduzeća registrovana u prethodnoj i ovoj godini.

Navodi da su programi za početnike u poslovanju i za razvojne projekte odmah dostupni privrednicima, dok je za program za nabavku opreme raspisan poziv bankama koje će zajedno sa Ministarstvom učestvovati u realizaciji tog programa.

Poziv će biti otvoren do 11. februara, a po okončanju izbora partnera na programu i potpisivanja ugovora, Ministarstvo privrede će raspisati i javni poziv za mala i mikro preduzeća, preduzetnike i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći.

U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini, Ministarstvo je opredelilo 500 miliona dinara za bespovratna sredstava, za koja se preduzeća mogu prijaviti od danas.

Program je kombinacija granta koji čini do 20 odsto investicije, dok preostalih 80 odsto čini povoljan kredit Fonda za razvoj.

U cilju ravnomernog razvoja svih delova zemlje, Ministarstvo privrede će preduzećima iz najnerazvijenijih lokalnih samouprava odobravati i veće učešće bespovratnih sredstava – do 30 odsto ukupne investicije.

Za početnike u poslovanju i firme u početnoj fazi razvoja, Ministarstvo je obezbedilo 200 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Program je takođe kombinacija granta koji može činiti 30 odsto investicije, i povoljnog kredita Fonda za preostalih 70 odsto ulaganja. I po ovom programu će se odobravati veće učešće granta za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava – do 40 odsto ukupne investicije.

Sve informacije i dokumentacija dostupni su na internet stranici Ministarstva privrede: www.privreda.gov.rs

Javni pozivi će biti otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra ove godine.

Izvor: MONDO Vesti