Home » Svet » Manafort ukupno osuđen na sedam i po godina zatvora

Manafort ukupno osuđen na sedam i po godina zatvora

Federalni sudija u Vašingtonu osudila je Pola Manaforta, bivšeg menadžera izbornog štaba predsednika Trampa, na 73 meseca zatvora na osnovu dve optužnice koje su proistekle iz istrage specijalnog tužilaca Roberta Malera o ulozi Rusije u predsedničkim izborima 2016.

Sudija Ejmi Berman Džekson saopštila je da će Manafort služiti 30 meseci kazne paralelno sa služenjem kazne koja mu je izrečena prošle nedelje u odvojenom procesu.

Manafort se, na pretresu pred izricanje presude, izvinio zbog svojih postupaka i apelovao na sudiju da bude blaga prema njemu.

Prošle nedelje, federalni sudija u Vašingtonu osudio je republikanskog političkog konsultanta na 47 meseci zatvora – neočekivano blagu kaznu – zbog utaje poreza i druge finansijske malverzacije u odvojenom slučaju koji je takođe istraživao Malerov tim.

Džeksonova je naredila zatvaranje Manaforta prošle godine, opozivajući tako njegov prethodno određeni kućni pritvor, zbog navoda o ometanju svedoka.

Ovaj slučaj deo je istrage specijalnog tužioca Roberta Malera o ruskom mešanju u kampanju 2016. u SAD. Međutim, optužbe protiv Manafota nisu povezane sa njegovim poslom u Trampovoj kampanji, već se tiču njegovog rada u korist proruske političke partije u Ukrajini.

Manafort se izjasio krivim nakon postizanja sporazuma sa Malerovim timom o potpunoj saradnji u sklopu istrage o Rusiji, ali je Džeksonova ocenila da je prekršio odredbe sporazuma o priznavaju krivice, kada je lagao istražiteljima.

Izvor: Glas Amerike