Matić: Potrebna bolja zaštita potrošača u onlajn kupovini – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Matić: Potrebna bolja zaštita potrošača u onlajn kupovini

Matić: Potrebna bolja zaštita potrošača u onlajn kupovini

Povodom Svetskog dana potrošača, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine Tatjana Matić ocenila je da zaštiti potrošača danas najviše nedostaje razumevanje trgovaca, kao i da stari princip „potrošač je uvek u pravu“ više ne važi.

Matić je u Trgovačkoj školi u Beogradu, gde je povodom Dana potrošača održan kviz znanja na kojem su učenici te škole i Gimnazije „Dušan Vasiljev“ iz Kikinde pokazali koliko su informisani o pravima potrošača, poručila da je bolja zaštita potrošača naročito potrebna prilikom onlajn kupovine.

online banking internet bankarstvo

Ilustracija (freeimages.com)

„Poslednji podaci pokazuju da će do 2030. godine elektronska trgovina uzeti primat i da će se više od 80 odsto transakcija obavljati onlajn. U tom svetlu, Ministarstvo radi na izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini, kao i Zakona o trgovini, koji bi trebalo da unaprede oblast online trgovine u Srbiji i zaštite potrošače u digitalnom okruženju“, rekla je Matić.

Istakla je da u Srbiji preko društvenih mreža i portala kupuju i mladi koji nisu punoletni i dodala da je uređenje te sfere još jedan od izazova za Ministarstvo.

Govoreći o kupovini preko intereneta, Matić kaže da Srbija u toj oblasti beleži veliki rast, te da je u poslednje dve godine u našoj zemlji onlajn pazaralo više od milion i po ljudi.

„Ipak to je daleko od svetskih trednova i da bismo te svetske trendove mogli da ispratimo nije dovoljno urediti zakonsku regulativu, već je važno i izgraditi telekomunikacionu infrastrukturu“, podvukla je Matić.

Odnos kvaliteta i cene robe i usluga uvek može biti bolji

Prema rečima potrošača, ne postoji univerzalno pravilo kada je u pitanju poštovanje ili kršenje njihovih prava, ali odnos kvaliteta i cene robe i usluga, uvek može biti bolji.

Svaki kupac treba da zna da ima pravo na informacije o proizvodu koji kupuje, pravo na izbor robe za novac kojim raspolaže, kao i mogućnost da se obrati nadležnima onda kada smatra da je oštećen, poručuju iz Asocijacije potrošača Srbije.

„Najčešće, odnosno što statistika u Srbiji govori, jeste da se na usluge žale tek 1/3, a neke 2/3 jesu na robe i to se uglavnom ponavlja roba na koju se potrošači žale, odnosno nismo došli do sistemskih rešenja. Uglavnom se žale na recimo mobilne uređaje ili obuću, kad su usluge tu budu provajderi mobilnih telefona, ali uglavnom i drugih telekomunikacionih usluga, ali ono što je najčešće su usluge koje pružaju javna komunalna preduzeća“, kaže Lela Tasić, Asocijacija potrošača Srbije.

Izvor: Tanjug, RTV