Mekalister: Međupartijskom dijalogu pristupiti odgovorno i praktično – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Svet » Mekalister: Međupartijskom dijalogu pristupiti odgovorno i praktično

Mekalister: Međupartijskom dijalogu pristupiti odgovorno i praktično

Dejvid Mekalister, predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, pozvao je sve političke grupacije u Srbiji da međupartijskom dijalogu pristupe “praktično i odgovorno”.

”Smatramo da će dijalog između partija biti najkorisniji ukoliko sve političke grupe usvoje pristup praktičan i otvoren za izgradnju snažnog konsenzusa kada su u pitanju prioriteti neophodni za poboljšanje izborne sredine”, napisao je Mekalister u pozivnom pismu.

U Beogradu bi 9. i 10. oktobra trebalo da bude održana prva runda međupartijskog dijaloga kome će u ime Evropskog parlamneta posredovati nekadašnji parlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

Prema predlogu, teme razgovora bi trebalo da budu izborni uslovi i tela koja će izbore nadzirati, mediji i uloga REM-a i RTS-a, te obuka glasača i transprentonost glasačkih spiskova kao i finasiranje kampanja.

Mekalister je najavio da če prvi dijalog uključujivati ključna pitanja koja su identifikovana tokom razgovora sa većinom političkih grupa i koja se nalaze kao preporuke u godišnjem izvešatju Evropske komisije, kao i u izveštaju izborne posmatračke Misije OEBS-a.

Dijalogu će pored predstavnika političkih grupa i Evropskog parlamneta prisustvovati i eksperti iz oblasti izbornih procedura koji će dati svoje viđenje svake od tematskih oblasti.

Kukan i Flekenštajn bi na kraju svake od sesija trebalo da sumiraju oblasti konsenzusa i predstave ih na kraju runde dijaloga.

Prema plan Mekalistera, do kraja ove godine trebalo bi da se održe ukupno tri međupartijska dijaloga pod pokroviteljstvom EU, isključivo na temu izbornih uslova pred redovne parlamentarne izbore 2020.

Nakon toga, usledila bi faza u kojoj bi se uz posredovanje Evropskog parlamenta raspravljalo o dugoročnom popravljanju političke atmosfere, praksi i procedura u Skuopštini Srbije, prenose mediji navode iz Brisela.

Prema tim navodima, iz Evropskog parlamenta zatraženo je i da sastanci budu zatvoreni za medije.

Izvor: Glas Amerike