Home » Srbija » MHP demantuje: Nema GMO, a ješćete srpsku piletinu

MHP demantuje: Nema GMO, a ješćete srpsku piletinu

Ukrajinska kompanija MHP, potencijalni kupac “Perutnine Ptuj” i “Topika”, demantovala je medije da koristi genetski modifikovanu hranu za živinu ili u proizvodnji mesa.

piletina, meso, mesara, lidl, lidl srbija, proizvodi, supermarket, prodavnica, kupovina, market,Foto: Mondo/Stefan Stojanović Ilustracija

Ukrajinci su negirali i da će, ukoliko kupe slovenačku firmu, koja je vlasnik i srpskog Topika, u regionu prodavati pileće meso proizvedeno u Ukrajini.

“Svo zrnevlje, kojim se hrani živina koju uzgajamo, dolazi od sertifikovanih međunarodnih proizvođača i podleže striktnom pravilu da nije i da ne sadrži GMO”, navela je kompanija MHP u reagovanju na suprotne tvrdnje nekih medija u Srbiji objavljene proteklog vikenda.

Iz MHP-a poručuju da, kao vertikalno ustrojena kompanija, i dalje sprovode provere kroz lanac nabavke i time osiguravaju apsolutan integritet sve hrane za piliće i živinu.

“Dodatno, važno je istaći da MHP nema nameru da pileće meso proizvedeno u Ukrajini plasira u regionu Balkana, uključujući Srbiju. Plan kompanije MHP je da se bavi daljim strateškim razvojem ‘Perutnine Ptuj’ i njenih brendova, kao i odnosa sa farmerima i lokalnim dobavljačima te kompanije”, piše u saopštenju.

Takođe se navodi da je MHP višestruko sertifikovana kompanija pod redovnim monitoringom Generalnog direktorata za bezbednost hrane i zdravlja DG SANTE, pri Evropskoj komisiji, te da posluje u potpunosti u skladu sa Sveobuhvatnim sporazumom o slobodnoj trgovini (DCFTA), odnosno trgovinskim ugovorom između EU i Ukrajine.

Izvor: MONDO Vesti