Ministarstvo zdravlja predlaže da se raspust produži za nedelju dana zbog gripa – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Ministarstvo zdravlja predlaže da se raspust produži za nedelju dana zbog gripa

Ministarstvo zdravlja predlaže da se raspust produži za nedelju dana zbog gripa

 

Ministarstvo zdravlja uputilo je preporuku Ministarstvu prosvete da se u cilju smanjenja mogućnosti prenošenja virusa gripa školski raspust produži za jednu nedelju.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo zdravlja je preporuku donelo na osnovu stručnog mišljenja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

„U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom gripa, sa rastućim trendom nivoa kliničke aktivnosti oboljenja sličnih gripu, a imajući u vidu da se nalazimo na vrhuncu epidemijskog perioda u ovoj sezoni, kao i to da se u uzrastu do 15 godina prijavljuju najveće stope obolevanja od oboljenja sličnih gripu, preventivna mera produžetka raspusta značajno će uticati na smanjenje obolevanja od gripa u našoj zemlji“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da se na osnovu učestalosti obolevanja od gripa prethodnih godina očekuje da će nakon ovog vremenskog perioda broj obolelih početi da se smanjuje.

Prema najnovijim podacima Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut“ u Srbiji je od početka ove sezone od komplikacija izazvanih gripom preminulo 29 osoba, dok je 105.000 osoba obolelo od te bolesti.