Mladi u raljama droge, alkohola i kocke – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Mladi u raljama droge, alkohola i kocke

Mladi u raljama droge, alkohola i kocke

 

Prema različitim istraživanjima, čak 11,6% učenika prvih razreda srednjih škola konzumira kanabis, sredstva za smirenje koristi 5,9%, a njih 8,8% inhalanse i ekstazi, saopštio je Pokrajinski sekretarija za zdravstvo.

„Kada govorimo o zloupotrebi alkohola među mladima starosti 16.godina, skoro svaki četvrti ispitanik (23,8%) je u svom životu 40 i više puta popio neko alkoholno piće. Cigarete aktivno puši 16,6% učenika prvih razreda srednjih škola, a 15% mladih tog uzrasta cigaretu je prvi put uzelo sa četrnaest godina“, dodaje se u saopštenju.

 

ti, odluci, wide

tiodluci.rs

 

„Između desete i četrnaeste godine mladi se prvi put susreću i sa igrama na sreću, a najzastupljenija igra na sreću je kladionica. Nažalost, svaki peti učenik igra kladionicu, a među tom populacijom primetno je i povećanje onih koji patološki kockaju. Sve više mladih ljudi već u pubertetskom uzrastu, eksperimentišući s alkoholom ili psihoaktivnim supstancama otvaraju put ka bolestima zavisnosti“, navodi se u saopštenju.

„Uočivši problem, Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo realizovali su projekat „Ti odluči“, sa ciljem prevencije različitih pojavnih oblika bolesti zavisnosti. Sve što je potrebno da se sazna o prevenciji i kontroli bolesti zavisnosti od psihoaktivnih supstanci: alkohola, cigareta, kocke i interneta, može se besplatno pronaći na sajtu www.tiodluci.rs.

U serijalu od 32 emisije obrađene su teme o različitim bolestima zavisnosti, koje su realizovane uz stručnu pomoć najeminentnijih lekara iz cele Vojvodine, koji se bave ovom problematikom, uz pokušaj da se mladima, ali i njihovim roditeljima ukaže na to, kako da prepoznaju simptome i uoče proces nastajanja bolesti zavisnosti, da izbegnu zablude, ali i kome da se obrate za pomoć“, ističe se u saopštenju.

Najčešći motivi za ulazak u svet droge su radoznalost, vršnjački pritisak i problemi u porodici. Lako se upadne u zamku svih bolesti zavisnosti, a put ka izlazu ili izlečenju nije ni malo lak. Zabluda je da je lako, a najbolji lek su znanje i poverenje.

Izvor: RTV

Arhive