Mladi vozači ne mogu u besna kola – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Mladi vozači ne mogu u besna kola

Mladi vozači ne mogu u besna kola

Novopeceni vozaci ce ubuduce, prema predlogu Zakona o izmenama I dopunama Zakona o saobracaju, koji ovih dana treba da se nadje pred poslanicima Skupstine Srbije, biti pod pravim skenerom sa ciljom da se jedna od najrizicnijih kategorija ucesnika u saobracaju maksimalno zastiti.

Novopečeni vozač će na vozilu morati da ima istaknuto slovo „P“ kao oznaku da se radi o početniku. Njemu će biti omogućeno da vozi automobil koji ima motor od maksimalnih 80 kilovata, odnosno oko 107 KS! Pri tome mu je zabranjeno da upravlja vozilom u vremenu od 23 uveče do 6 časova ujutro!
– To je urađeno iz jednostavnog razloga jer je statistika pokazala da mladi vozači najviše udesa izazivaju baš u ovom periodu dana – kaže Dragan Škrnjić, predsednik Auto-moto reli turing kluba „Srbija“.
Za vreme upravljanja motornim vozilom, vozač sa probnom vozačkom dozvolom mora da bude u društvu pratioca koji ima važeću vozačku dozvolu najmanje pet godina.
Mladi vozač, za razliku od starijih kolega, ne sme da ima ni minimalnih 0,2 promila alkohola u krvi. Za njega važe propisi kao za vozače profesionalce, što znači da nema tolerancije na konzumaciju alkohola i da prilikom kontrole svaki promil iznad „0,0“ podleže sankcijama.
Zanimljiva je odredba i da vozač sa probnom dozvolom ne sme u vozilu da prevozi više od tri lica računajući i osobu koja mu je određena za nadzor!
Vozač početnik ima i ograničenja kada je u pitanju maksimalno dozvoljena brzini kojom vozi. Tako na auto-putu ne sme da se kreće brzinom većom od 110 kilometara na čas, na moto-putu od 90, a na ostalim putevima ne sme da premaši brzinu od 90 odsto propisane brzine za tu deonicu!