Mnoge majke negoduju zbog niskih naknada za porodiljsko bolovanje – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Mnoge majke negoduju zbog niskih naknada za porodiljsko bolovanje

Mnoge majke negoduju zbog niskih naknada za porodiljsko bolovanje

 

Tek što je počeo da se primenjuje novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama s decom, već su se pojavili prvi problemi. Mnoge majke negoduju zbog niskih naknada za porodiljsko bolovanje. Ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je za RTS da Vlada traži rešenja da minimalna primanja budu veća.

Kako bi ostvarila punu platu na porodiljskom bolovanju, neophodno je da žena bude u radnom odnosu sa istom platom punih 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. Mlade majke koje su se tek zaposlile nemaju nikakvu šansu da dobiju ni minimalna primanja tokom porodiljskog odsustva, ostaće sa 900 dinara mesečno.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Slavica Đukić Dejanović je rekla da broj onih žena koje su dobile povećane naknade je ogroman i neka kašnjenja koja stvaraju prvu vrstu zabune su zbog toga što će do kraja ove budžetske godine sve majke koje su rodile drugo, treće, četvrto dete dobiti nadoknade – 10.000 za drugo dete do dve godine i do desete godine deteta, 12 odnosno 18.000 za treće, odnosno za četvrto dete.

 

 

Prema njenim rečima, administrativni su razlozi, a sredstva su obezbeđena i do 15. decembra te razlike će biti iznivelirane.

Sa druge strane, one majke koje su radile manje od 18 meseci, ugovorom o delu, imale privremene i povremene poslove, one poljoprivrednice koje su vlasnice koje imaju zdravstveno osiguranje, ako taj status imaju značajno manje od 18 meseci, odnosno dve godine, kao i svuda u svetu, nemaju mogućnost da im se nadoknadi ono što bi odgovaralo ličnom dohotku već se broj meseci koliko su radile deli sa 18, odnosno 24, objasnila je Đukić Dejanović.

Kako kaže, to jesu male sume i to je tema o kojoj se razgovara u Vladi.

„Ministar Zoran Đorđević sa saradnicima već razmišlja da se mora odrediti minimalni limit – koji neće dati ženi mesečno ispod hiljadu dinara jer neko ko je radio mesec dana pa se to podeli sa 18, koliko god da je plata to je malo“, rekla je ona.

„Da ne obećamo neko davanje koje finansijski ne možemo da izdržimo“

Ali to je mali broj žena, kaže ministarka i dodaje da je svaka trudnica podjednako važna.

„Vodimo vrlo ozbiljnu brigu, gledamo kolike su nam materijalne mogućnosti da ne bismo napravili situaciju kao u nekim susednim zemljama – da obećamo neko davanje koje finansijski ne možemo da izdržimo jer su u pitanju sredstva iz budžeta“, rekla je ona.

Mislim da ćemo već do kraja ove godine tražiti rešenja da minimum bude što je moguće veći za svaku trudnicu koja je radila makar jedan mesec, rekla je Đukić Dejanović.

Kako kaže ministarka, žene koje su najviše radile i najviše zarađivale imaju pravo na tri prosečne nadoknade, odnosno tri prosečne plate, ali se i tu traži mogućnost.

Prema njenim rečima, standard žene koja je trudna ili koja neguje svoje dete treba da bude tokom tog perioda onakav kakva je bio i kada je radila.

„Neuporedivo više prava od svih u okruženju i od zemalja Evrope“
Ponavlja da se traže finansijske mogućnosti za to ali dodaje da ne treba zaboraviti da imamo neuporedivo više prava od svih u okruženju i od zemalja Evrope kojoj težimo.

„Taj minimalac bi zavisio od finansija jer nemamo veću vrednost nego što je dete koje treba da se rodi“, kaže ona.

„Zaista mislim da će ministar Đorđević izaći na Vladu sa predlogom, a opseg u okviru koga se možemo kretati su finansije kojim raspolažemo. Međutim, smatram da treba taj minimum da bude takav, da dostojanstvo trudnice održi i da taj maksimum obezbedi mogućnosti da standard održi kao i kada je radila“, rekla je ona.

Kako kaže, to znači da ćemo morati da dopunimo i izmenimo zakon o finansijskoj podršci porodice, jer mora da se popravlja i poboljšava.

„Finansijske mere su važne ali nisu jedine mere i 2017. i 2018. smo napravili korak od 7.000 milja. Prvi put žena sa sela ima ista prava kao učiteljica koja je u stalnom radnom odnosu i angažovana na poslovima na neodređeno vreme“, zaključila je Slavica Đukić Dejanović.

 

Izvor: RTS