Na jesen veće plate i penzije, od januara platni razredi – RTV SUNCE Arandjelovac
Home » Aranđelovac » Na jesen veće plate i penzije, od januara platni razredi

Na jesen veće plate i penzije, od januara platni razredi

 

Premijerka Ana Brnabić najavila je da će Vlada u oktobru ili novembru predložiti parlamentu ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija i da dobri ekonomski rezultatu za prvih šest meseci ove godine daju prostor za nešto ranije povećanje penzija, ali i plata u javnom sektoru.

Brnabić je istakla da je rast BDP-a u drugom kvartalu ove godine iznositi 4,4 odsto, što je, kaže, odlična vest, jer planiran rast od 3,6 odsto u tom periodu.

ana, brnabic

Tanjug (Tanja Valič)

„Ako imamo rast u prvom kvartalu 4,6-4,7, a u drugom 4,4 odsto, onda je ekonomski rast u prvoj polovini godine 4,5 odsto, što je daleko više od onog što je bilo predviđeno. Uz dobru situaciju u budžetu i fiskalnu discipline, to nam daje prostor za nešto ranije povećanje penzija, ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija i veći prostor za razmišljanje o povećanju plata u javnom sektoru“, rekla je premijerka.

Odgovarajući na pitanja novinara, navela je da je prethodnih dana razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim i da očekuje da će u narednih nekoliko dana izaći sa „vremenskim odrednicama u vezi sa povećanjem primanja.

„Ali, sigurno ćemo ići sa predlogom Skupštini o ukidanju zakona u oktobru ili novembru i takođe na još jedno povećanje plata u javnom sektoru“, podvukla je predsednica vlade.

Ono na čemu se, kaže, u poslednja dva meseca intenzivno radi je konačno uređenje sistema plata, koje je odlagano, kako bismo od januara naredne godine imali platne razrede u javnom sektoru.

Premijerka je dodala da su resorna ministarstva počela razgovore o tome sa sindikatima.

Cilj novog aranžmana s MMF ekonomski rast, veći prihodi građana

Reforma javnih preduzeća jedan je od važnih poslova vlade, rekla je večeras za RTS Ana Brnabić, navodeći da je upravo zbog toga i stečaj Azotare, da zbog toga vlada pokušava da nađe strateškog partnera za MSK, ali je dodala i da su neki problemi već rešeni.

„Rešili smo problem ŽŽeleznice, Galenike, IMT-a, rešili smo problem Magnohroma, 14. Oktobra, dakle nastavljamo sada sa Ikarbusom“, kazala je Brnabić.

Za te poslove, napomenula je, ne postoje određeni rokovi, ali je svakako rešavanje problema državnih preduzeća deo novog aranžmana sa MMF-om.

„Kako su ciljevi prethodnih aranžmana bili finansijska stabilnost, makroekonomske reforme, fiskalna stabilnost, disciplina, tako je cilj novog aranžmana sa MMF-om ekonomski rast i povećanje prihoda za građane Srbije“, poručila je Brnabić.

Govoreći o izgradnji jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, Brnabić je navela da je u prvu fazu od 1.587 stanova sada uključena i Sremska Mitrovica gde, kako kaže, postoji i potreba i već sređena lokacija.

„Tako da možemo u ovoj godini da počnemo. Mi ćemo u septembru krenuti izgradnju u Nišu i Vranju, nakon toga u svim ostalim lokalnim samoupravama do kraja godine i fazno“, kaže predsednica Vlade.

Dodala je da se sa Komisijom za izgradnju stanova razgovara o tome kakav je napredak u okviru prve faze, ali i da počinju dogovori o dodatnim planovima za drugu fazu, koju čini 5.203 stana za pripadnike službe bezbednosti.

„Očekujem sa nestrpljenjem septembar i polaganje kamena temeljca“, dodala je premijerka.

Ima prostora za povećanje plata i penzija

Brnabić kaže da ima prostora za povećanje plata i penzija s obzirom da su najnoviji ekonomski rezultati odlični, tačnije bolji nego što se očekivalo.

„Rast BDP-a u drugom kvartalu je 4,4 posto, a u prvom 4,6 posto. Dakle, u prvoj polovini godine je naša ekonomija rasla 4,5 posto najmanje. To nam govori, i sigurna sam će MMF da se složi, da imao prostora i za ukidanje Zakona o privremenom smanjenju penzija, za povećanje za one koji imaju najmanje penzije, ali i za povećanje plata u javnom sektoru“, istakla je Brnabić.

Ona, međutim, nije mogla da kaže koliko će to povećanje biti niti u kom će mesecu do njega doći.

„Ono što prvo gledamo su penzije i očekujem da ćemo kao vlada to poslati u Skupštinu na jesen i da ćemo imati, nadam se, novembra i decembra vraćanje i povećanje penzija“, rekla je Brnabić.

 

Izvor: RTV (Radoslavka Žigić), Tanjug

Arhive